Educație/Cultura

Patrimoniul imaterial UNESCO promovat la cel mai mare festival interactiv interetnic KARA ULÎS KURULTAI 2023 ȋn Dobrogea-România

Cea de-a 8° editie a festivalului International intercultural KARA ULÎS KURULTAI 2023 realizat sub patronajul CNR-UNESCO s-a desfasurat cu mare succes si anvergura la Venus-Mangalia unde a intrunit intr-un spatiu dobrogean 500 de invitaţi internationali si un public numeros de peste două mii de iubitori de cultură care au participat la eveniment. In cadrul acestei editii festivalul s-a bucurat de participarea a 40 de tari care au adus o contributie valoroasa dialogului intercultural, la creearea de punti si relatii deosebite la nivel international, promovarea patrimoniului UNESCO intr-un ambient armonios, plin de bucurie si diversitate culturala.

Uniunea Democrată Tătară a realizat obiectivele proiectului propus cu aprecierile deosebite din partea CNR-UNESCO iar festivalul a îmbrățișat diversitatea culturală etnică într-un spațiu intercultural sub magia dialogului intercultural, ca o moștenire care se transmite de la o generație la alta, permițând tinerilor și copiilor să descopere valori culturale și elemente tradiționale specifice prin intermediul culturii, a jocurilor și sporturilor tradiționale, a artei, expoziției multiculturale, a spectacolului artistic internațional divers, a artei culinare și a meșteșugurilor tradiționale direct de la sursă, celebrând astfel moștenirea comună a umanității prin protejarea, conservarea și cunoașterea patrimoniului imaterial UNESCO în folosul tuturor.

Sub patronajul si indrumarea CNR-UNESCO s-a desfasurat si Conferinta Internationala “THE INTANGIBLE HERITAGE UNESCO: PRESENT AND FUTURE” cu participarea a 48 de țări de pe 4 continente (America, Africa, Asia, Europa) alături de reprezentantul CNR-UNESCO Codrin Tăutu, precum și reprezentanţi şi oficialități naţionale şi internaţionale. Au fost dezbătute provocările si obstacolele cu care se confruntă comunitățile in promovarea si conservarea patrimoniului imaterial UNESCO, a identității culturale si s-a evidentiat vectorul cheie in salvarea acestuia-diversitatea culturala care poate deschide noi orizonturi de dialog intercultural menite sa dezvolte si conserve patrimoniul umanitatii ca pe un bun comun. O lansare inedita a initiativei UDT de creare a unui centru cultural unic in Europa “medieval village KARA ULÎS” dand startul unui concurs de creatie in randul tinerilor studenti de la arte si arhitectura, menit sa creioneze cu noile tehnologii un proiect deosebit ce va fi inaugurat cat de curand.

Am dovedit si anul acesta intregii lumi ca UDT poate realiza cu un concept unic in Romania, un spatiu in care cultura este un vector și un instrument de dialog uman, promovand un concept unic interactiv de cultura, arta, jocuri si sport si spectacol gastronomic.

Un weekend la Venus- plaja Turquoise inundat de activitati interactive ce au incantat si emotionat publicul si comunitatea turcica-tatara cu un spectacol incendiar ce a culminat festivalul sub focul artificiilor si a focului strabunilor. Venus a devenit un loc unde diferențele aduc îmbogățire, se amestecă culturi și înțelepciune, se fac schimb de cunoștințe, idei, experiențe de viață, istorie și povești deosebite.

Medgidia, Constanta si Mangalia s-au bucurat de marsul cultural realizat de faimoasa fanfara otomana din Bursa, ansamblul din Ankara, Maghiar Turan din Ungaria, ansambluri si artisti Kirgizi si Kazahi care au au delectat publicul cu momente artistice remarcabile ce i-a purtat intr-o lume fantastica in care istoria, costumele si arta s-au imbinat armonios. Un program de spectacol artistic deosebit incununat de concertul live oferit de legenda Asiei centrale-Arslanbek Sultanbek Ulȋ care a incantat si emotionat publicul cu melodiile sale precum si bine cunoscuta melodie Dombîra. Surprizele nu s-au incheiat si artisti renumiti din Crimeea aflati in exil din cauza ocuparii Peninsulei Crimeea (2014) de catre Rusia ne-au incantat cu programul lor: Rustem Memet Uglȋ şi Ghiulizar Bekir Kȋzȋ. Apoi partenera nostră din Kirgizstan doamna Toktogonova Mirabubu a contribuit cu 3 grupuri de artşti şi ne-au uimit cu melodii si dansuri extraordinare.

Nu au lipsit nici fratii nostri maghiari, Fundatia Maghiar Turan, care au oferit o demonstratie de lupte medievale si au prezentat diferite tehnici de lupte culese din folclorul medieval maghiar cu un grup numeros condus de Gabor Kopenski. Amintim că avem un memorandum semnat cu Fundatia Maghiar Turan condusa de presedintele Andras Biro si o colaborare deosebita.

Satul medieval cu yurte a reunit intr-un spatiu etnografic deosebit expozitia multiculturala realizata de grupul Nokors, echipa Maghiar Turan, Kirgizhstan, Turcia, Turkmenistan etc UDT a reusit anul acesta sa organizeze in cadrul festivalului 5 cupe mondiale la sporturi traditionale inscrise in patrimoniul UNESCO: Asyk Atuu, Tokyzkumalak/Toguzkorgool, Mangala, Arc istoric şi Kures.

Un festival renascut de Uniunea Democrata Tatara, inceput in 2017 cu participarea a 4 tari s-a dezvoltat si a reusit si anul acesta sa ajunga la o cifra remarcabila de 40 tari participante, asigurand o organizare si realizare a evenimentului profesionala la un standard inalt deosebit, fiind foarte apreciat in circuitul international al festivalurilor.

Ne-am bucurat de prezenta si mesajele deosebite din partea reprezentanţilor ambasadelor: Cuba, UAE, Turkmenistan, Albania. O prezenţă deosebită a fost şi din partea Greciei care a participat cu o delegaţie importană condusă de preşedintele Federaţiei Europene de Kurash Merabi Iliadis. Organizaţii turcice s-au grăbit sa ne ajute astfel: Confederaţia Tuturor asociaţiilor de Tătari Crimeeni din Turcia printr-o delegatie condusa de domnul Umit Șilit, Fundatia de Ajutorare a tatarilor Crimeeni din Istanbul reprezentata de domnul Gelal Icten, Organizatii tatare din Ankara si Bursa, organizatii de Uyguri din Olanda si Germania, organizatii internationale cu sediul in Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgizstan, Bulgaria, Moldova, Ungaria etc. O carte deosebita a fost prezentata la acest eveniment de presedintele Federatiei Romane de Oina prin domnul presedinte Nicolae Dobre.

KARA ULÎS KURULTAI 2023, Festivalul Internaţional al Culturilor Etnice Tradiţionale, a adus o contribuţie valoroasă în promovarea şi cunoaşterea culturii etniei turcice-tătare şi a diversităţii culturale ca o valoare pozitivă spre o educaţie interculturală la nivel mondial, crearea unui dialog intercultural si a unui spatiu de convietuire in pace, armonie si iubire. Festivalul își propune să promoveze întâlnirea dintre comunități etnice și naționalități diverse, prin diferite forme de exprimare culturală.

Mesajul UDT este că întâlnirea dintre diferite culturi, popoare și umanitate reprezintă o oportunitate și o bogăție, o valoare inestimabila. Multumim tuturor participantilor pentru contributia lor si pregatim deja urmatorul festival!

Related Articles

Back to top button