Actualitate

Atelier de creație, la Ovidiu

Între 1 și 10 septembrie 2023, în proaspăt renovatul Castru Roman din Ovidiu/Constanța va avea loc ediția a doua a International Program in Scenography, un atelier intensiv de zece zile în care artiști emergenți vor lucra cu profesioniști consacrați pentru a realiza instalații de artă site-specific, multidisciplinare cu caracter performativ. Programul dezvoltă un context efervescent de creație în care artiști provenind din medii culturale diferite, colaborează pentru a investiga rolul designului și valențele sale expresive în reinterpretarea patrimoniului cultural local.

International Program in Scenography a beneficiat de o ediție pilot în anul 2022 în cadrul festivalului DbutanT organizat de Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe în parteneriat cu Teatrul de Stat din Constanța. Dată fiind structura festivalului DbutanT, care se adresează în fiecare an altei discipline din domeniul teatrului (actorie, regie, scenografie, coregrafie, muzică, dramaturgie) anul acesta, International Program in Scenography devine un eveniment de sine stătător continuând parteneriatele cu instituțiile fondatoare și dezvoltând contexte de colaborare internațională și perfecționare artistică.

Anul acesta, au fost selectați în program douăzeci și unu de participanți din Hong Kong, Taiwan, Canada, SUA, Germania și România specializați în scenografie, arhitectură, costume design, lighting design, sound design, media design, stage management și arte performative. Lor li se adaugă cei șapte mentori de renume internațional: Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO/SUA), Marina Raytchinova (BG), Bacchus Lee (HK), Billy Chan (HK), Viorica Petrovici (Ro), Paweł Dobrzycki (PL).

Tema aleasă pentru ediția de anul acesta este TIME SHIFT. BEFORE | AFTER. Aceasta e inspirată de Dionisie Exiguul (cca. 470 – cca. 544), călugăr din Sciția Mică ce a slujit în bazilica paleocreștină ale cărei ruine pot fi încă văzute în situl arheologic din Ovidiu. Dionisie este cel care a propus introducerea anului 0, Anno Domini (AD), divizând astfel cronologia istoriei în Înainte și După. Într-un context artistic mai amplu, tema explorează conceptele de transformare, ruptură și polarizare pe care le vedem atât de des în jurul nostru.

International Program in Scenography acționează ca un catalizator pentru dialog, încurajând perspective diverse asupra spațiilor cu semnificație istorică și a revitalizării acestora prin intervenții artistice temporare. El invită creatorii să redefinească limitele, să conteste normele și să remodeleze peisajul artistic.

Pe parcursul celor opt zile de lucru, participanții vor fi implicați în workshopuri-le susținute de mentori, vor participa la keynote-lectures și conferințele meet the artists. Vor fi încurajați să-și perfecționeze conceptele artistice și să găsească cele mai bune tehnici de implementare, colaborând strâns cu mentorii la fiecare pas al procesului. Își vor crea echipe de lucru și vor construi împreună instalații de artă ce vor fi expuse în final, pentru o singură seară.

Punctul culminant al programului va avea loc pe data de 9 septembrie, la ora 18:00, odată cu gala de vernisare – TIME SHIFT GALA, un eveniment extravagant deschis publicului, unde aceștia pot admira lucrările create în timpul programului și pe cele invitate. Pe lângă publicul larg și comunitatea locală, la gală vor participa artiști consacrați din lumea teatrului, precum și personalități publice și celebrități interesate de fenomenele artistice contemporane din domeniile scenografiei și instalațiilor artistice.

Programul este conceput cu atenție pentru a găsi un echilibru între ateliere, prezentări, cercetare artistică și activități practice. De asemenea, oferă timp liber participanților pentru a se relaxa și a vizita obiective turistice. Scopul programului este să dezvolte abilitățile participanților în creația scenografică și instalații site-specific, încurajându-i să-și depășească limitele de expresie artistică. În plus, urmărește să cultive prietenii pe termen lung și să promoveze colaborări participative care transcend granițele fizice și culturale.

Creațiile realizate în timpul programului vor fi documentate și expuse integral sau parțial, însoțite de video, fotografii, schițe și machete, într-o expoziție de scenografie itinerantă. Ea va fi  vernisată la Sfântu Gheorghe în cadrul festivalului DbutanT (16-21 octombrie) și în București ca un eveniment independent găzduit de Goethe Institut.

Related Articles

Back to top button