Actualitate

Elevii au revenit la școală! Care este situația la Constanța?

Înapoi în bănci! Peste 100 de mii de elevi au revenit de astăzi la școală, în cele 510 unități de învățământ din județ. În general, școlile sunt pregătite, însă există și excepții. În localitățile din sud găsim de exemplu unități de îmvățământ fără aviz sanitar, fără apă curentă și cu WC-urile în curte.

Din punct de vedere al sănătății publice, o situație specială se înregistrează în localitatea Lespezi, spune directorul DSP Constanța, Cristina Schipor.

“6 unitati nu au autorizatie de functionare data de catre DSP. Avem 4 gradinite si doua scoli” + “Unitatile neautorizate nu detin apa curenta, de fapt in localitati, Lespezi de exemplu, localitatea in sine nu are retea de apa curenta”, a declarat CRISTINA SCHIPOR, director DSP Constanța 

Din cele peste 500 de școli, 150 sunt fără autorizație de stingere la incendiu. Pompierii au făcut controale în tot județul, pentru a stabili care sunt neregulile și cum pot fi remediate.

 “Colegii mei, in ultimul an de invatamant au desfasurat 84 de activitati de control la nivelul acestor obiective, dintre care 35 au fost la cladiri, la obiective care nu au autoriztaie de securitate la incendiu”, a declarat col. CRISTIAN AMARANDEI, inspector șef ISU Dobrogea 

A luat amploare și fenomenul relocărilor. Mulți copii vor fi nevoiți să invețe departe de cartierul lor.

”Aceeași metodologie ne spune că prin domiciliu se înțelege și reședința, așadar toți copii care fac parte din circumscripție fie că au domiciliul stabil, fie că au viză de flotant, trebuie să fie cuprinși în unitatea de învățămât respectivă. Ar fi discriminare, ar fi o greșeală din partae unității de învățământ dacă nu ar face acest lucru”, a declarat prof. SORIN MIHAI, inspector școlar general ISJ Constanța 

Într-un efort de imagine fără precedent, poliția anunță o prezență sporită în stradă, odată cu începerea anului școlar. Vor fi agenți la toate școlile, în patrule mixte, sau pe jos.

“Dispozitivele de ordine si siguranta publica va asigura prezenta activa si la vedere a politistilor in zona adiacenta a unitatilor de-nvatamant preuniversitar, inclusiv prin stabilirea unor intervale de timp ptr stationare si zone intens circulate”, a declarat NICOLAE SIMION,  adj cdt IPJ Cta.

Cât despre testarea elevilor la substanțe stupefiante, lucrurile sunt neclare încă. Există intenția, în continuare, însă nu au fost stabilite nici metodele nici felul în care se va face acest lucru. Cert este că vizitele polițiștilor din brigada antidrog în școlile din oraș vor continua.

“Actiunile legate de constientizarea problemelor ridicate de consumul de droguri vor continua; suntem in legatura permanenta cu serviciul de specialitate iar in ceea ce priveste testarea efectiva, de 3 zile a fost aprobat acel plan cadru. Urmeaza ca procedurile sa fie puse in scris prima oara si ulterior in practica”, a declarat SILVIU COȘA, prefectul județului Cta.

Cea mai mare problemă în acest an sunt relocările în alte școli decât în cele în care au fost înscriși copiii. Așa că, în timp ce unele școli sunt suprapopulate, altele au rămas fără elevi. Mulți părinți sunt revoltați și anunță că vor continua protestele.

Related Articles

Back to top button