Actualitate

”Adăpostiți-vă în beciuri”! Mesaj RO-ALERT pentru opt localități din Tulcea!

Autorităţile au emis, noaptea trecută mesaje RO-Alert pentru opt localităţi din judeţul Tulcea, aflate la graniţa româno-ucraineană, anunţând că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Mesajul transmitea oamenilor să-şi păstreze calmul şi să se adăposteasă. După ce bucăți de drone lansate de ruși au căzut pe teritoriul României, Armata pune umărul pentru construirea unor buncăre în localitățile Plauru și Ceatalchioi.

Sistemul Ro-Alert a pornit după ce portul Reni ar fi fost atacat cu drone lansate de ruși. Imediat, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis mesajele oamenilor din localităţile aflate la graniţa româno-ucraineană respectiv Luncavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.

”Au fost trimise două mesaje Ro Alert în opt localități din județul Tulcea iar acestea au fost trimise de IGSU în urma informării și a datelor primite de la Ministerul Apărării Națioanel și alte structure abilitate. Aceste mesaje au vizat măsuri de prevenire și informare precum căderea unor obiecte din spațiul aerian și că aceștia trebuie să-și păstreze calmul. Li s-a recomandat să se adăpstească în beciuri sau în adăposturile deja construite în zona localităpții Plauru sau dacă nu au posibilitatea să ajungă să se îndepărteze de geamuri și pereții exteriori ai caselor. Durata a fost estimate la 90 de minute”, a declarat DANIEL NĂSTASE, purtător de cuvânt ISU Tulcea 

Autoritățile din România au luat mai multe măsuri după ce pe malul tulcean al Dunării au fost descoperite resturi care par să aparțină unor drone. Pe lângă utilizarea sistemului Ro-Alert, vor fi verificate adăposturile de protecție civilă și au fost deja amenajate unele adăposturi provizorii pentru populație în localitatea Plauru. Ca urmare a evoluției situației și în baza informațiilor primite de la ISU Tulcea, cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, județul Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranță naţională, investighează aceste situații. Forțele MApN rămân în alertă și vor continua cercetările în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestei situații. Fragmente din cel puțin două drone au căzut pe teritoriul României, ele fiind găsite pe 6, respectiv 9 septembrie.

Related Articles

Back to top button