Actualitate

Grevă pe șine! Angajații CFR și-au strigat nemulțumirile

Le-a ajuns cuțitul la os. Angajații CFR au intrat în grevă, iar toate trenurile au fost oprite pe șine în această dimineață, preț de două ore. Oamenii cer salarii mai mari şi condiţii de lucru mai bune. La Constanța, trei trenuri de călători au rămas în gară și nu au pornit pe traseu, graficul afișat arătând o întârziere de 120 de minute pentru fiecare dintre acestea. Situația din calea ferată a atins un nivel critic și reprezintă un real pericol pentru siguranța circulației, avertizează sindicaliștii.

Circulaţia a sute de trenuri a fost astfel oprită pe șine. Angajații de pe calea ferată cer salarii mai mari şi condiţii de lucru mai bune, iar sindicatele feroviare vor să atragă astfel atenţia asupra ”unor teme care nu mai pot fi ţinute în mape, pe holurile Ministerului Transporturilor sau ale Guvernului”. Printre motivele care stau la baza deciziei de organizare a grevei de avertisment se află lipsa bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce inevitabil la un blocaj generalizat în sectorul feroviar, dar şi lipsa finanţării strategice şi coerente a căii ferate.

„În primul rând protestăm pentru neaplicarea statutului feroviarului și apoi pentru subfinanțarea căii ferate ce durează de peste 30 de ani, pentru condiții de muncă, salarii decente, iar investițiile sunt insuficiente”, a declarat Tiberiu Constantin Botez, reprezentant Drum de Fier Uniunea Teritorială Constanța.

La Constanța, trei trenuri de călători au rămas în gară și nu au pornit pe traseu, graficul afișat arătând o întârziere de 120 de minute pentru fiecare dintre acestea.

”Salarizarea precară, avem toți aceleași salarii, indiferent de cât timp ești angajat + Lipsă personal, lucrăm 12/24. Vrem uniforme fără să le plătim. Avem multe revendicări care nu au fost rezolvate. Nu ne dorim un protest, nu vrem să deranjăm pe nimeni. Vrem doar să fim auziți”, a declarat Moraru Sorin, impiegat de mișcare 

Unii călători au fost luați prin surprindere de grevă.

În cele două ore de grevă, CFR Călători avea programate să circule, conform Mersului Trenurilor, un număr de 266 de trenuri. Călătorii de la trenurile afectate îşi pot valorifica drepturile lor privind restituirea contravalorii încasate a transportului neefectuat integral sau parţial conform Regulamentului de transport pe calea ferată din România, în vigoare.

Related Articles

Back to top button