Politica

Contestațiile USR Constanța

Subiecte de interes local dezbătute de USR Constanța într-o conferință de presă. Creșterea TVA-ului pentru produsele tradiționale românești, dar și pierderea finanțării pentru spitalul „Mama și Copilul” au fost principalele teme dezbătute. Prezenți la conferință au fost președintele USR Constanța, Stelian Ion, senatorul USR Remus Negoi, dar și vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu.

Un prim subiect dezbătut în conferința de presă organizată de USR Constanța a fost reprezentat de măsurile de austeritate pe care Guvernul urmează să le aplice prin care taxele vor crește.

„Ordonanța aceasta face referire la multe măriri de impozite și taxe, ceea ce ar însemna, în cifre mai concrete, că, de exemplu, microîntreprinderile vor avea extrem de mult de suferit. Practic, este foarte posibil să plătească după implementarea acestei ordonanțe de două sau de trei ori mai multe taxe decât în prezent și gândiți-vă că sunt aproximativ 1.400.000 de microîntreprinderi în România. Impactul va fi devastator”, a declarat Remus Negoi, senator USR.

Pe de altă parte, președintele USR Constanța, Stelian Ion a vorbit despre contestația pe care o vor depune împotriva acestei măsuri, dar și despre pierderea finanțării pentru spitalul „Mama și Copilul”.

„Vom contesta la Curtea Constituțională și proiectul care vizează această măsură de austeritate pentru România și proiectul prin care își dau ei posibilitatea să modifice codul fiscal ori de câte ori doresc fără să țină cont de condițiile actuale. Grație activității pe care am avut-o în 2021 în Guvern, prin PNRR a fost inclus și proiectul de construire a unui spital, „Mama și Copilul” în Constanța. Deci, am făcut rost de bani pentru Constanța pentru a se construi un nou spital. Un lucru extraordinar dublat de proiectul de la Primărie ar fi fost două lucruri bune pentru Constanța. Cu toate acestea, în mod absolut inexplicabil, ministrul Rafila a venit zilele trecute și a prezentat țării întregi o listă neagră de 6 zone, localități din țară care au fost scoase de la finanțarea din PNRR printre care și Constanța. Ceea ce ne-a mâhnit, ne-a revoltat peste măsură pentru că nu înțelegem cum și-a permis ministrul, fără să dea absolut nicio explicație concretă cu privire la motivul pentru care a ales să șteargă de pe listă Constanța de la finanțarea acestui spital din PNRR”, a declarat Stelian Ion, președintele USR Constanța.

„Avem indicii foarte clare că evaluarea pe care a făcut-o Ministerul Sănătății este una politică, nu ar fi avut niciun motiv să excludă din finanțarea PNRR proiectul județeului Constanța. În situația noastră se află încă 15 proiecte în țară, iar conform analizei pe care am făcut-o și m-am referit la stadiile prin care trebuie să treacă o autoritate contractantă pentru a atribui un astfel de contract. Sunt patru etape. Depunerea de oferte, evaluarea tehnică, evaluarea financiară, deliberarea, adică aflarea câștigătorului și atribuirea contractului. Deci noi suntem în etapa a patra. În baza acestei analize, am identificat 7 proiecte în țară care au un grad de progres mai slab decât al nostru”, a declarat Petre Enciu, vicepreședintele CJ Constanța.

USR Constanța va contesta măsura prin care taxele urmează să crească, iar moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Rafila în legătură cu pierderea finanțării pentru spitalul „Mama și Copilul” nu a fost adoptată în Parlament.

Related Articles

Back to top button