Social/Economic

Plaja din Mamaia va fi reamenajată! Cum arată proiectul câștigător

Plaja din stațiunea Mamaia va fi transformată complet. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române” au ales proiectul câştigător pentru amenajarea plajei, iar potrivit planului, pe litoral vor fi amenajate locuri de joacă, puncte de prim-ajutor şi spaţii de acces pentru echipele de intervenţie.

Proiectul câștigător integrează, în strategia sa de dezvoltare spațială, trei elemente definitorii: turistic, urban și natural. Vorbim despre simbioza dintre: componentele spațiului construit, activitățile sale specifice și dotările necesare deschise accesibilității tuturor categoriilor de utilizatori și totodată să ia în considerare principiile biodiversității și sustenabilității.

”Aș începe cu accesibilitatea. Accesibilitatea va fi prima și principala însușire a noului spațiu. Vorbim despre realizarea unei infrastructuri care să asigure accesul nemijlocit al tuturor oamenilor, inclusiv al celor cu dizabilități. De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, puncte de prim-ajutor și spații de acces facil al echipelor de intervenție (salvamar, ambulanță). Mai mult, noul spațiu va fi adaptat inclusiv pentru utilitățile publice (apă, canalizare și energie electrică), dar și pentru sistemele de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor. Nici componenta de biodiversitate nu va lipsi, fiind create spații verzi care vor funcționa ca niște perdele vegetative armonizate zonei de plajă”, a declarat ing. Laszlo BARABAS, dir. gen. Adj. Administrația Națională „Apele Române”

Proiectul câștigător s-a remarcat datorită clarităţii viziunii de ansamblu, a forţei masterplanului, a preciziei şi clarităţii în înţelegerea dinamicii locului şi a coerenţei generale cu obiectivele concursului. Juriul a mai apreciat atenţia acordată unor aspecte, precum capacitatea de înrădăcinare, stabilizarea solului şi cerinţele reduse de întreţinere. Administraţia Naţională ”Apele Române” a anunţat că prima etapă prevăzută în contractul de servicii de proiectare constă în predarea conceptului general de amenajare şi detaliere a soluţiei prezentate în cadrul concursului. A doua etapă va fi elaborarea Planului Urbanistic Zonal care va fi supus avizării de către Consiliul Local al Municipiului Constanţa. Ulterior avizării Planului Urbanistic Zonal, vor fi întocmite: studiul de fezabilitate, documentaţia pentru autorizarea executării lucrărilor şi proiectul tehnic. Proiectul câştigător va fi premiat cu 1,5 milioane de euro, fără TVA. În cadrul concursului au fost depuse 19 proiecte din România, Elveţia, Spania şi Norvegia.

Related Articles

Back to top button