Educație/Cultura

Un nou început! Emoții pentru bobocii din marină, la deschiderea anului universitar

Lacrimi de bucurie și multă emoție. Așa a arătat atmosfera astăzi la deschiderea unui nou an universitar la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanța. 99 de tineri au ales să îmbrace haina militară și timp de patru ani vor încerca să deslușească alături de profesorii lor, tainele marinei militare. La festivități au fost prezenți părinții și prietenii care i-au urmărit de pe margine cu emoții dar și multă mândrie.

Sunt înalți, frumoși și plini de vise. Vor să devină ofițeri de marină și să navige pe mările și oceanele lumii. Studenții Academiei Navale Mircea cel Bătrân au pășit astăzi pentru prima oară pragul uneia dintre cele mai prestigioase unități de învățământ superior din țară.

Tinerii studenți au dat onorul cu încredere, dar și cu emoție. Bobocii de astăzi vor deveni în câțiva ani niște profesioniști care vor cutreiera mările și oceanele lumii, reprezentând cu mândrie România și Constanța.

“Ei trebuie sa inceapa prin a-si respecta pozitia de student militar in cadrul Academiei Navale”, a declarat amiralul Toma Alecu, rectorul Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân”

Dintre cei 99 de tineri care au ales cariera de marinar, foarte multe sunt fete. Tinerele sunt hotărâte să îmbrățișeze o carieră într-o lume dominată de bărbați, dar acest lucru nu le sperie. Iar siguranța financiară pe care o reprezintă viața militară a cântărit decisiv. Unele dintre ele au venit impreuna cu fratii, la Academie.

“Mi-am dorit foarte mult sa ajung aici, am si in familie parintii” + “m-am descurcat foarte mult in pregatirea militara de-acum de la inceputul facultatii si-am facut fata cu brio la tot”, a declarat Fabiola Rusu, studentă  

“A fost visul nostru dinainte sa intram la scoala de maistri, nu am reusit in anii respectivi iar anul acesta am decis amandoi sa ne depasim conditia si multumim lui D-zeu, a fost bine”, a declarat Camelia Ion, studentă

De departe însă cei mai atrași de viața petrecută pe mare sunt băieții. Alături de studenții români, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” vor studia 31 de studenți militari și civili de la universități partenere din Polonia, Bulgaria, Georgia și Letonia.

“Am cunoscut multi romani in trecut asa ca atunci cand a fost vorba sa aleg tara unde voi studia, Romania a fost prima mea alegere, pentru ca am auzit numai lucruri bune despre ea si toti romanii pe care i-am cunoscut imi sunt chiar prieteni adevarati”, a declarat Damian, student marina poloneză 

Emoții nu au avut doar tinerii studenți, ci și părinții acestora. Mame de baieti sau fete, toate au stat cu un un nod in gat cat timp bobocii au defilat prin fata tribunei academice. Anul acesta 99 de tineri vor urma cursurile academiei la sectia militara si alti peste 2oo la sectia civila. Per total 1.6oo de studenti, civili si militari vor frecventa curusurile academiei navale din Constanta.

Related Articles

Back to top button