Social/Economic

Noi reguli pentru vaccinarea antigripală

Se schimbă regulile pentru administrarea gratuită a vaccinului antigripal. Dacă până acum cei îndreptățiți la gratuitate se imunizau direct în cabinetul medicului de familie, de anul acesta trebuie să-l procure din farmacii. Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile atrage atenția că, în acest sezon, pe lângă riscul reprezentat de gripă și pneumonii, revine ca problemă și răspândirea coronavirusului.

Vaccinul antigripal se găsea până acum în cabinetele medicilor de familie, distribuite prin Direcțiile de Sănătate Publică. Pentru cei care se imunizează gratuit, lucrurile se schimbă anul acesta.

”Nu se mai găsește în cabinetele medicilor de familie, aceștia eliberează rețetă compensată + ia rețeta, se duce la farmacie, achiziționează vaccinul cu care se va întoarce la cabinet fiecare cabinet va stabili va stabili procedura de vaccinare”, a declarat dr. ROZALIA ZITTA POPA, Președintele Asociației Medicilor de Familie Tomis 

Persoanele aflate în grupele la risc adică cele cu vârsta de peste 65 de ani, copiii de la șase luni la cinci ani, rezidenţii din centrele sociale, bolnavii cronici, gravidele și personalul medical, nu vor plăti nimic pentru vaccin, iar cele cu vârsta între 50 şi 65 de ani, care nu au boli cronice, vor primi o compensare de 50%. Serul antigripal a ajuns deja în farmacii, dar deocamdată contracost. Deocamdată, medicii de familie nu pot prescrie rețetele.

”Nici nu ma putut să prescriem aceste rețete că sistemul nu este încă updatat, încă este în impolementare. Farmaciile au primit, sunt mai multe tipuri și cred că după 15 octombrie se ia legatura pacienții cu cabinetele lor medicale”, a declarat dr. ROZALIA ZITTA POPA, Președintele Asociației Medicilor de Familie Tomis 

Specialiștii recomandă vaccinarea începând cu vârsta de 6 luni. Campania se desfășoară pe durata sezonului gripal, între octombrie și februarie. Gripa poate avea consecințe severe, de aceea specialiștii insistă asupra importanței vaccinării ca măsură preventivă de prim ordin. Totodată, Centrul de Supraveghere şi Control al Bolilor a atras atenţia că în acest sezon, pe lângă riscul reprezentat de gripă şi pneumonii, a revenit şi cel reprezentat de COVID-19. De altfel, numărul infectărilor cu coronavirus a fost în creştere în ultimele săptămâni. Peste 400 de cazuri de COVID s-au înregistrat, săptămâna trecută, în județul Constanța, cu 80 mai multe decât în săptămâna precedentă.

Related Articles

Back to top button