Actualitate

Invazie de meduze în Marea Neagră! Pescarii sunt disperați

Invazie de meduze în largul Mării Negre. Sute de viețuitoare de culoare albă au fost observate în aceste zile travers de localitatea Agigea. Specialiștii spun că fenomenul nu este unul pericolos, însă le dă de furcă pescarilor care în loc de pește scot în taliene nevertebratele gelatinoase.

Iar imaginile sunt grăitoare. Pescarii din zona Agigea au fost și ei șocați când și-au găsit plasele pline cu meduze de mari dimensiuni. Specialiștii spun ca nevertebratele apar de regulă toamna și primăvara așa că nu ar trebui să ne facem griji. Biologii spun că nu avem motive să ne temem. Meduzele nu fac rău și au ajuns aici pentru că sunt în căutare de hrană.

”Meduzele de apă caldă, rizostoma pulmo sunt prezente la final de vară. Ele traiesc în larg si se dezvoltă în larg, la marimi mari. În Marea Neagra cateva kilograme dar pot ajunge si la 25 de kg unde exista condiții nutritive. Au viață scurtă și se cam termină când apa se răcește. Imediat ce se răcește ele se strâng și pier și sunt aruncate de brizanți la mal. O cantitate importanta este în această lună găsite în zona talienelor si pe litoral dar mai puține ca anul trecut. Nu este periculoasa. Urzica dar nu e percol, nu trebuie să ne temem. Marea Neagră este prietenoasă cu toată lumea”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog Eco Dobrogea

Cu toate acestea, meduzele le crează probleme pescarilor, iar uneori scot din taliene mai multe meduze decât pește.

”Să dai de câteva tone de meduze nu-I ușor, să stau să cureți, să le arunci în loc să prinzi pește care are o valoare să obții venituti, stăm să curățăm meduze. Nu știm de unde au apărut, de ce sunt atât de mari, în anii trecuți meduzele aveau dimensiuni normale în Marea Neagră”, a declarat  Laurențiu Mirea, presedintele Asociația Pescarilor de la Marea Neagră 

Deocamdată specialiștii spun că acestea vor rămâne în larg atâta vreme cât condițiile meteorologice nu se vor schimba. Însă în cazul în care vântul va începe să bată cu putere, acestea ar putea fi împinse și către zona de plajă.

Related Articles

Back to top button