Actualitate

O zi fără avocați! Justițiabilii au protestat în fața instanțelor

Avocaţii din toată ţara au protestat pentru o zi, în faţa instanţelor. Apărătorii sunt nemulţumiţi de felul învechit în care funcţionează sistemul, dar şi de faptul că statul nu plăteşte onorarille în cazurile din oficiu. La instanţele din Constanţa, avocații au afișat pancarde să atragă atenţia asupra problemelor acute din sistemul judiciar.

Avocații au protestat într-un mod mai puțin obișnuit, sub sloganul „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. Este vorba despre o campanie având drept scop conștientizarea autorităților, partenerilor din domeniul justiției și a publicului larg cu privire la provocările și disfuncționalitățile sistematice cu care se confruntă avocații în exercitarea misiunii de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor. Pe lista plângerilor sesizate se află și faptul că Parchetele au restanțe la achitarea onorariilor din oficiu, doar în 2023, de peste 8,2 milioane de lei. Iar acestea datează din luna februarie. Apoi, avocații reclamă faptul că le sunt diminuate onorariile referitoare la cheltuielile de judecată.

”Durata foarte mare, excesivă a proceselor aș enumera și faptul că există o prevedere legală cu privire la taxa de timbru care în anumite situații este foarte mare și îngreunează accesul la justiție și trebuie să se intervină legislativ pentru a se modifica această normă privind taxa de timbru +  noua  reglementare în domeniul fiscal prevede o creștere substanțială a fiscalității avocaților ceea ce se va răsfrânge tot asupra justițiabilului prin creșterea onorariului pe care trebuie să le achite”, a declarat Cătălin Filișan, Decanul Baroului Constanța 

Protestul „O zi fără avocaţi!” a fost organizat de Uniunea Naţională a Barourilor în întreaga ţară, cu întreruperea activităţii avocaţilor. Justițiabilii spun că ar putea relua protestele pe termen nedeterminat, așa cum au făcut-o de curând judecătorii.

Related Articles

Back to top button