Actualitate

Centrul de Transfuzii din Constanța invită donatorii din Mihail Kogălniceanu și 23 August să doneze sânge și să salveze vieți

Zilnic este nevoie de sânge în spitalele din județ și din țară, căci viața bolnavilor atârnă de cele mai multe ori de o picătură de sânge. Iar salvatorii în aceste cazuri sunt donatorii. Cum solicitările de sânge sunt tot mai mari, iar numărul donatorilor se menține la un nivel insuficient, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează pe 17 octombrie o acțiune de donare de sânge în localitatea Mihail Kogălniceanu, la Centrul pentru Tineret, iar pe 28 octombrie, în localitatea 23 August, la Sala de sport. Nu uitați că donând sânge, dăruiți viață.

Deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui așa că donarea este singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge necesare bolnavilor din spitale. Medicii și chirurgii se bazează pe donarea de sânge pentru a efectua, în fiecare zi, o serie de intervenții care salvează viața oamenilor, sau o prelungesc. Și cum solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ sunt în creștere, iar numărul donatorilor se menține în această perioada la un nivel insuficient, comparativ cu cererile, reprezentanții Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța invită donatorii să dăruiască viață, în cadrul acțiunii de donare de sânge desfășurată în localitatea Mihail Kogălniceanu, marți, pe 17 octombrie, între orele 8.30 – 13.30, la Centrul pentru Tineret ,,George Leolea”.

Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplinești câteva condiții. În primul rând, trebuie să fii sănătos. Apoi, trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, o greutate corporală mai mare de 50 Kg și o tensiune arterială bună. Nu poti fi donator daca suferi de boli de piele, ulcer, hepatita, TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, diabet zaharat, boli de inima, miopie sau cancer, ai donat sange in ultimele 70 zile sau ai fost supus unei interventii chirurgicale in ultimele 6 luni. O donare inseamna recoltarea a 450 ml de sange si se realizeaza in 10 minute. Ca şi până acum, donatorii vor primi şapte tichete de masă, o zi liberă la locul de muncă și decontarea cheltuielile de transport în comun între localitatea de domiciliu şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

De asemenea, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează, sâmbătă, 28 octombrie, o acţiune de donare de sânge şi în localitatea 23 August, cu sprijinul Primăriei. Cei care vor să doneze sunt aşteptaţi între orele 08.30-13.30, la sala de sport din comună.

Related Articles

Back to top button