Cheltuieli mari, bani insuficienți
Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța are nevoie de sprijin financiar. Unitatea este compusă din trei locații, iar facturile la utilități ating sume record. Pentru două luni de vară, doar costurile la energia electrică s-au ridicat la peste 26 de mii de lei. Și unde mai pui că vremea se răcește, spitalul va trebui încălzit, iar cheltuielile vor crește și mai mult. Spitalul a fost reabilitat în vara acestui an. Clădirea a fost consolidată integral, iar aparatura este de ultimă generație. Cu toate acestea, spitalul mai are nevoie de îmbunătățiri.
Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța are, în prezent, trei locații, astfel că facturile la utilități ating sume foarte mari. În plus, iarna și frigul nu vor întârzia să apară, iar pacienții și cadrele medicale au nevoie de căldură.
„Facturile la utilități tind să atingă niște cifre impresionante și covârșitoare. Situația noastră de unitate sanitară multipavilionară cu trei incinte nu face decât să ridice semne de întrebare serioase pentru viitor referitor la valoarea utilităților care sunt aferente consumurilor din fiecare incintă. Pe deasupra este vorba și despre intensificarea activității medicale datorită tuturor modernizărilor pe care le-am realizat în ultimii patru ani jumate în toate cele trei unități administrative pe care le deținem”, a declarat dr. Iuliana Botezatu, manager Spitalul Clinic CF Constanța.
O parte din unitatea sanitară a fost modernizată, însă sistemele de încălzire au rămas la fel de vechi.
„Nu avem posibilitatea să facem toate modernizările de care am avea nevoie. De exemplu, la nivelul Policlinicii CF, cel mai mare imobil dintre cele trei care are o suprafață, doar suprafață utilă de 3.000 de mp, deși aici ar fi fost nevoie să reabilităm integral toată instalația termică și de climatizare. Nu am avut fondurile necesare. Am încercat și am reabilitat pe tronsoane ce am putut în zonele cu cel mai mare deficit termic”, a declarat dr. Iuliana Botezatu, manager Spitalul Clinic CF Constanța.
Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța aparține de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Managerul unității sanitare spune că a solicitat sprijin, însă până în prezent, niciun răspuns.
„Am solicitat, cu ani în urmă, la nivelul rețelei noastre sanitare pentru că forul nostru tutelar este Ministerul Transporturilor și Infrastructurii printr-un memorandum comun să fim sprijiniți pentru plata utilităților cu fondurile necesare. Până în prezent această inițiativă nu a avut ecouri și nici reverberații pozitive, drept pentru care în sarcina bugetului nostru cad aceste cheltuieli și pentru exemplificare pot să vă precizez că pentru 2 luni de vară în acest an, doar la energia electrică costurile au fost de 26 de mii de lei. Peste 26 de mii de lei mai exact”, a declarat dr. Iuliana Botezatu, manager Spitalul Clinic CF Constanța.
Spitalul Clinic Căi Ferate este unitate sanitară publică cu paturi și Ambulatoriu Integrat, ce deservește populația Municipiului și Județului Constanta, precum și lucrătorii ce își desfășoară activitatea pe platformele portuare din Constanța și din domeniul transporturilor – feroviar, rutier și maritim. Unitatea sanitară a fost reabilitată în vara acestui an. A fost nevoie de hidroizolație și termoizolație, instalații sanitare, de gaze și fluide medicale, prize de oxigen și recompartimentări. Spitalul se laudă cu aparatură de ultimă generație, însă mai este drum lung până când Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța va fi unul modern.