Educație/Cultura

KINOdiseea, Festivalul de film pentru publicul tânăr, ajunge la Tulcea

KINOodiseea – Festivalul de film pentru publicul tânăr va ajunge și anul acesta la Tulcea în perioada 6-12 noiembrie, cu proiecții de filme și ateliere interesante găzduite de două locații de excepție: Teatrul Jean Bart și Casa Avramide.

Propunându-și să aducă magia cinematografiei mai aproape de micii spectatori din Tulcea, programul festivalului este creat pentru a oferi o experiență de film deosebită atât tinerilor, cât și părinților. Selecția KINOdiseea constă în filme interesante și evenimente speciale în fiecare zi a săptămânii, astfel încât fiecare zi va fi o oportunitate de a descoperi povești minunate pe marele ecran iar programul complet va fi disponibil în curând pe https://kinodiseea.ro/.

Luni, 6 noiembrie, Teatrul Jean Bart

 • 10:00 -12:00 – GALA DE DESCHIDERE: Spectacol de pantomină; Zâna florilor și trolul de piatră; Regia: Karla Nor Holmbäck; Detalii: 2023, animație, Danemarca, 75 min., dublat în limba română; Premii: nominalizat la Annecy International Animated Film Festival pentru Cel mai bun film; Sinopsis: Rosa e o zână a florilor care a trăit mereu singură în tufa ei de trandafiri.Visează mai presus de orice să aibă un prieten, dar e prea speriată ca să-și părăsească tufa, deci nu și-a găsit unul până acum. Dar familia de șoricei care trăiește sub tufa de trandafiri crede că a găsit soluția. Domnul și Doamna Șoarece vor ca Rosa să se mărite cu fiul lor, Karl. Rosa nu vrea să se mărite cu un șoarece. Dar, când șoarecii o amenință că se mută, Rosa se simte obligată să accepte căsătoria. Din fericire, Rosa e salvată înainte de nuntă de fluturașul Mătase. Cele două se împrietenesc imediat. Când Mătase e răpită de un trol de piatră, Rosa trebuie să-și învingă teama de exterior și să-și ia inima-n dinți pentru a-și salva prietena; Recomandare de vârstă: clasele 0-IV.
 • 12:00 Casa Avramide – Conferința de presă pentru deschiderea festivalului.
 • 12:00 – 14:00 – Aventurile lui Jules în lumea lui Asha; Regia: Sophie Farkas Bolla; Detalii: 2023, aventură, Canada, 1h 29 min., dublat în limba română; Premii: Premiul pentru Cel mai bun film la Montreal International Children’s Film Festival și Premiul CONAI pentru Cel mai bun film de mediu la Giffoni Film Festival; Sinopsis: Într-o zi geroasă din iarna anului 1940, Jules și familia lui se mută la unchiul acestuia, primarul unui sat de coloniști din nordul Quebecului. Lui Jules i se interzice să meargă la școală din cauza bolii sale rare de piele. Din acel moment, cea mai mare dorință a lui e să se vindece. Când câinele lui, Scânteie, fuge în pădurea sălbatică, Jules este nevoit să plece în căutarea lui. Pe drum, o întâlnește pe Asha, o misterioasă fetiță indigenă. Împreună, se aventurează de cealaltă parte a pădurii, unde natura își dezvăluie o latură plină de viață și secrete; Recomandare de vârstă: clasele IV-VIII.
 • 13:30 – 14:30 – Atelier de trucuri magice coordonat de Wizd’arts.
 • 14:30 – 15:30 – Atelier de percuție coordonat de Emi Ionescu.

Marți, 7 noiembrie, Teatrul Jean Bart

 • 10:00 – 12:00 – Spectacol de pantomimă; Ernest și Celestine; Regia: Julien Chheng, Jean Christophe Roger; Detalii: 2022, animație, aventură, Franța, 1h 20 min., dublat în limba română; Premii: 1 nominalizare la César Awards, France, 1 nominalizare la Lumiere Awards, France, 1 nominalizare la Silk Road International Film Festival China și o nominalizare la Rencontres d’automne au Cinéma Gardanne; Sinopsis: Ernest și Célestine se întorc în țara lui Ernest pentru a-și repara vioara ruptă. Ei descoperă că muzica este interzisă în toată țara. Ei vor încerca să îndrepte această nedreptate pentru a aduce bucuria înapoi în patrie; Recomandare de vârstă: preșcolari și clasele 0-IV.
 • 12:00 – 14:00 – Vremea secretelor; Regia: Christophe Barratier; Detalii: 2022, biografic, comedie, Franța, 1h 44 min., dublat în limba română; Premii: o nominalizare la International Film Music Critics Award; Sinopsis: Marcel Pagnol pleacă în ultima vacanță de vară înaintea începerii liceului, întorcându-se în dealurile lui îndrăgite din Provența. Vara lui de aventuri copilărești se dovedește a fi una plină de prime iubiri și secrete; Recomandare de vârstă: clasele IV-VIII.
 • 13:30 – 14:30 – Atelier de trucuri magice coordonat de Wizd’arts.
 • 14:30 – 15:30 – Atelier de percuție coordonat de Emi Ionescu.

Miercuri, 8 noiembrie, Teatrul Jean Bart

 • 10:00 – 12:00 – Spectacol de pantomimă; Katak – Beluga curajoasă; Regia Christine Dallaire-Dupont, Nicola Lemay; Detalii: 2023, animație, aventură, Canada, 1h 22 min., dublat în limba română; Premii: Premiul pentru Cea mai bună animație la Canada China International Film Festival; Sinopsis: În timp ce pielea tuturor semenilor lui a devenit albă, Katak e încă mic și gri. Pentru a demonstra că a crescut și pentru a îndeplini ultima dorință a bunicii sale iubite, Katak pornește într-o aventură periculoasă spre Marele Nord; Recomandare de vârstă: preșcolari și clasele 0-IV.
 • 12:00 – 14:00 – Muzica ne unește!; Regia: Nanna Kristín Magnúsdóttir; Detalii: 2023, muzical, Islanda, 1h 26 min.; Sinopsis: La începutul verii anului 1980, Hanna, o fată de 11 ani, și grupul ei de prieteni din copilărie plănuiesc să-i aducă pe criminali în fața justiției, când apare o amenințare care le-ar putea distruge ultimul bal al școlii. Aventura lor stârnește binele împotriva răului și stilul disco împotriva stilului punk și se încheie cu victoria iubirii și a unității; Recomandare de vârstă: clasele IV-VIII.
 • 13:30 – 14:30 – Atelier de trucuri magice coordonat de Wizd’arts.
 • 16:00 – 17:00 – Atelier de percuție coordonat de Emi Ionescu.

Joi, 9 noiembrie, Teatrul Jean Bart

 • 10:00 – 12:00 – Spectacol de pantomimă; Fantoma din Canterville; Regia: Robert Chandler, Kim Burdon; Detalii: 2023, animație, comedie, Regatul Unit, 1h 29 min., dublat în limba română; Sinopsis: De 300 de ani, biata fantomă a lui Sir Simon de Canterville își bântuie în zadar conacul în așteptarea unui descendent curajos care să-l elibereze de un blestem prin săvârșirea unei fapte curajoase. O familie americană se mută aici, iar întâlnirea cu fantoma le pare mai degrabă amuzantă, dar o tânără din familie îl poate elibera – dacă îndrăznește; Recomandare de vârstă: clasele 0-VIII.
 • 12:00 – 14:00 – Mavka. Zâna pădurii; Regia: Oleh Malamuzh, Oleksandra Ruban; Detalii: 2022, animație, Ucraina, Statele Unite, 1h 30 min., dublat în limba română; Sinopsis: Mavka, Zâna Pădurii, se confruntă cu o alegere imposibilă între dragoste și datoria ei de gardian față de Inima Pădurii, atunci când se îndrăgostește de un om, tânărul muzician Lucas. O animație plină de amuzament, aventură și magie, producția este perfectă pentru întreaga familie; Recomandare de vârstă: clasele 0-VIII.
 • 13:30 – 14:30 – Atelier de trucuri magice coordonat de Wizd’arts.
 • 14:30 – 15:30 – Atelier de percuție coordonat de Emi Ionescu.

Vineri, 10 noiembrie, Teatrul Jean Bart

 • 10:00 – 12:00 – Spectacol de pantomimă; Zâna florilor și trolul de piatră; Regia: Karla Nor Holmbäck; Detalii: 2023, animație, Danemarca, 75 min., dublat în limba română; Premii: nominalizat la Annecy International Animated Film Festival pentru Cel mai bun film; Sinopsis: Rosa e o zână a florilor care a trăit mereu singură în tufa ei de trandafiri.Visează mai presus de orice să aibă un prieten, dar e prea speriată ca să-și părăsească tufa, deci nu și-a găsit unul până acum. Dar familia de șoricei care trăiește sub tufa de trandafiri crede că a găsit soluția. Domnul și Doamna Șoarece vor ca Rosa să se mărite cu fiul lor, Karl. Rosa nu vrea să se mărite cu un șoarece. Dar, când șoarecii o amenință că se mută, Rosa se simte obligată să accepte căsătoria. Din fericire, Rosa e salvată înainte de nuntă de fluturașul Mătase. Cele două se împrietenesc imediat. Când Mătase e răpită de un trol de piatră, Rosa trebuie să-și învingă teama de exterior și să-și ia inima-n dinți pentru a-și salva prietena; Recomandare de vârstă: clasele 0-IV.
 • 12:00 – 14:00 – Aventurile lui Jules în lumea lui Asha; Regia: Sophie Farkas Bolla; Detalii: 2023, aventură, Canada, 1h 29m, dublat în limba română; Premii: Premiul pentru Cel mai bun film la Montreal International Children’s Film Festival și Premiul CONAI pentru Cel mai bun film de mediu la Giffoni Film Festival; Sinopsis: Într-o zi geroasă din iarna anului 1940, Jules și familia lui se mută la unchiul acestuia, primarul unui sat de coloniști din nordul Quebecului. Lui Jules i se interzice să meargă la școală din cauza bolii sale rare de piele. Din acel moment, cea mai mare dorință a lui e să se vindece. Când câinele lui, Scânteie, fuge în pădurea sălbatică, Jules este nevoit să plece în căutarea lui. Pe drum, o întâlnește pe Asha, o misterioasă fetiță indigenă. Împreună, se aventurează de cealaltă parte a pădurii, unde natura își dezvăluie o latură plină de viață și secrete; Recomandare de vârstă: clasele IV-VIII
 • 13:30 – 14:30 – Atelier de trucuri magice coordonat de Wizd’arts.
 • 14:30 – 15:30 – Atelier de percuție coordonat de Emi Ionescu.

Casa Avramide

 • 18:00 – 19:30 – Muzica ne unește!; Regia: Nanna Kristín Magnúsdóttir; Detalii: 2023, muzical, Islanda, 1h 26 min., subtitrat; Sinopsis: La începutul verii anului 1980, Hanna, o fată de 11 ani, și grupul ei de prieteni din copilărie plănuiesc să-i aducă pe criminali în fața justiției, când apare o amenințare care le-ar putea distruge ultimul bal al școlii. Aventura lor stârnește binele împotriva răului și stilul disco împotriva stilului punk și se încheie cu victoria iubirii și a unității; Recomandare de vârstă: clasele IV-VIII.

Sâmbătă, 11 noiembrie, Teatrul Jean Bart

 • 10:00 – 12:00 – Ernest și Celestine; Regia: Julien Chheng, Jean Christophe Roger; Detalii: 2022, animație, aventură, Franța, 1h 20 min., dublat în limba română; Premii: o nominalizare la Premiile César, o nominalizare la Premiile Lumiere, France, o nominalizare la Silk Road International Film Festival China și o nominalizare la Rencontres d’automne au Cinéma Gardanne; Sinopsis: Ernest și Célestine se întorc în țara lui Ernest pentru a-și repara vioara ruptă. Ei descoperă că muzica este interzisă în toată țara. Ei vor încerca să îndrepte această nedreptate pentru a aduce bucuria înapoi în patrie; Recomandare de vârstă: preșcolari și clasele 0-IV.
 • 12:00 – 14:00 – Spectacol de magie Wizd’arts; animatori cu baloane; facepainting; Vremea secretelor; Regia: Christophe Barratier; Detalii: 2022, biografic, comedie, Franța, 1h 44 min., dublat în limba română; Premii: o nominalizare la International Film Music Critics Award; Sinopsis: Marcel Pagnol pleacă în ultima vacanță de vară înaintea începerii liceului, întorcându-se în dealurile lui îndrăgite din Provența. Vara lui de aventuri copilărești se dovedește a fi una plină de prime iubiri și secrete; Recomandare de vârstă: clasele IV-VIII.
 • 14:30 – 15:30 – Atelier de percuție coordonat de Emi Ionescu.
 • 17:00 – GALA DE PREMIERE, urmată de proiecția filmului câștigător.

Casa Avramide

 • 15:00 – 16:30 – Atelier de educație audiovizuală pentru copii (6 – 12 ani) coordonat de Alex Mărgineanu.
 • 16:30 – 18:00 – Proiecție scurtmetraje (6 – 9 ani).
 • 18:00 – 19:30 – Excursie școlară cu bucluc; Regia: Mark Schlichter; Detalii: 2022, comedie, aventură, Germania, 1h 21 min., subtitrat; Sinopsis: Complet adormit, Alfons reușește să prindă în ultima secundă autobuzul către excursia sa școlară la Marea Baltică. În bagajele lui: multă aventură, farse amuzante și -așteaptă – hainele mamei?! A schimbat din greșeală valizele – tocmai acum, când a vrut să-i demonstreze noii sale colege de clasă Leonie ce tip cool este. Spre uimirea celor mai buni prieteni ai săi, Benni și Emilia, Alfons are o idee salvatoare: candidează la alegeri ca reprezentant al clasei. Totuși, eternul său rival Nico vede imediat că Alfons vrea să o impresioneze pe Leonie și îl provoacă la un pariu stupid; Recomandare de vârstă: clasele VII-XII.

Duminică, 12 noiembrie, Teatrul Jean Bart

 • 10:00 – 12:00 – Katak – Beluga curajoasă; Regia Christine Dallaire-Dupont, Nicola Lemay; Detalii: 2023, animație, aventură, Canada, 1h 22 min., dublat în limba română; Premii: premiul pentru Cea mai bună animație la Canada China International Film Festival; Sinopsis: În timp ce pielea tuturor semenilor lui a devenit albă, Katak e încă mic și gri. Pentru a demonstra că a crescut și pentru a îndeplini ultima dorință a bunicii sale iubite, Katak pornește într-o aventură periculoasă spre Marele Nord; Recomandare de vârstă: preșcolari și clasele 0-IV.
 • 12:00 – 14:00 – Spectacol de magie Wizd’arts; animatori cu baloane; facepainting; Muzica ne unește!; Regia: Nanna Kristín Magnúsdóttir; Detalii: 2023, muzical, Islanda, 1h 26 min.; Recomandare de vârstă: clasele IV-VIII; Sinopsis: La începutul verii anului 1980, Hanna, o fată de 11 ani, și grupul ei de prieteni din copilărie plănuiesc să-i aducă pe criminali în fața justiției, când apare o amenințare care le-ar putea distruge ultimul bal al școlii. Aventura lor stârnește binele împotriva răului și stilul disco împotriva stilului punk și se încheie cu victoria iubirii și a unității.
 • 14:30 – 15:30 – Atelier de percuție coordonat de Emi Ionescu.

Casa Avramide

 • 15:00 – 16:30 – Atelier de educație audiovizuală pentru copii (6 – 12 ani) coordonat de Alex Mărgineanu.
 • 16:30 – 18:00 – Proiecție scurtmetraje (9 – 12 ani).
 • 18:00 – 19:30 – Sclipirea Mării; Regia: Domien Huyghe; Detalii: 2023, Belgia, 1h 38m, subtitrat; Premii: o nominalizare la Berlin International Film Festival și un premiu la Berlin International Film Festival (Crystal Bear – Special Mention), o nominalizare la Molodist Kyiv International Film Festival și o nominalizare la BUFF International Film Festival; Sinopsis: Când tatăl ei moare pe mare într-un naufragiu, adolescenta Lena este hotărâtă să demonstreze că o creatură uriașă, necunoscută, cutreieră adâncurile; Recomandare de vârstă: clasele VII-XII.

Detalii despre program vor fi disponibile în curând pe www.kinodiseea.ro. KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cofinanțat din bugetul local al Municipiului Tulcea, cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea.

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est. Festivalul este membru al ECFA – European Children & Film Association. În cele 14 ediții precedente, festivalul a înregistrat peste 150.000 de participanți, la București și în alte orașe din țară.

Related Articles

Back to top button