Actualitate

Apa mării, temperaturi record

Nu doar temperaturile din aer sunt neobișnuit de ridicate pe litoral în această perioadă. Și apa mării înregistrează valori extrem de crescute, între 18 și 20 de grade Celsius. Specialiștii spun că nu a mai fost atât de caldă de mai bine de 40 de ani. În weekend, meteorologii anunță temperaturi de aproape 30 de grade Celsius, astfel că cei care nu au încercat marea în octombrie, încă o mai pot face pentru că vor fi zile veritabile de…vara.

Dacă ne aruncăm o privire spre termometru, am spune că ne pregătim de sezonul estival. În realitate, am trecut deja de jumătatea lunii octombrie, însă temperaturile se încăpățânează să rămână ridicate. Ba chiar foarte ridicate spun specialiștii.

„Așteptăm, pentru Constanța, temperaturi undeva în jur de 23 – 24 de grade. Vestea bună, să zicem, este că, în continuare, acestea vor crește, avansul de masă deosebit de caldă continuă pe tot teritoriul Dobrogei. Pentru zona de litoral este posibil ca temperaturile să depășească chiar 30 de grade Celsius. Vorbesc de temperaturile înregistrate la umbră în condițiile standard. Am putea să spunem că aceste temperaturi sunt, mai degrabă specifice unei zile de vară. Într-adevăr, avem o toamnă care continuă cu temperaturi deosebit de ridicate și cu un aspect foarte plăcut”, a declarat Mia Mirabela Stamat, meteorolog CMRD.

Și nu doar în aer se simte miros de vară. Apa mării nu doar că nu s-a răcit, dar înregistrează zilele acestea valori record. 20 de grade Celsius au arătat termometrele. Specialiștii spun că asta ajută la dezvoltarea florei și faunei. Multe specii din Marea Mediterană vor migra în număr mai mare, la noi, și vor rămâne aici un timp mai îndelungat.

„Această temperatură medie multianuală a apei de mare, măsurată la Constanța, prezintă un trend ascendent. De asemenea, acum doi ani a fost o situație similară în care observăm o ridicare, o creștere a temperaturii față de media multianuală cu vreo 5 grade. Acum, efectiv, la mal, întrucât au fost niște vânturi zilele trecute, are o temperatură de 16,8 grade. Bun este că și peștii aceștia care preferă temperaturi mai ridicate ei pot rămâne aici mai mult timp”, a declarat Răzvan Mateescu, cercetător INCDM Grigore Antipa.

„Marea se menține caldă, se menține foarte caldă pentru această perioadă. Avem un record de octombrie, de când s-au înregistrat temperaturile apei mării sunt cele mai ridicate. Se apropie de 18, 19, 20 de grade. Vine și un val de căldură, se menține această temperatură și această inerție termică a apei mării practic prelungește toamna. Vom avea o toamnă mai caldă, o toamnă liniștită, o toamnă care va fi favorabilă și biotei acvatice marine, fiindcă peștii de apă caldă există și încă există în cantitate foarte mare, nu s-au retras încă. De asemenea, meduzele de apă caldă nu au fost aruncate de valuri”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog.

Veștile de la specialiști sunt cât se poate de bune. Weekendul vine cu temperaturi ridicate, de până la 30 de grade Celsius, la umbră.

 

Related Articles

Back to top button