Administratie

18 proiecte pe bugetare participativă, validate la Constanța

Optsprezece proiecte depuse în cadrul procesului de bugetare participativă „Tu decizi pentru Constanța” au fost validate. Lista finală a proiectelor eligibile va fi publicată la finalul acestei luni, anunță reprezentanții Primăriei, iar constănțenii vor putea vota proiectele preferate în perioada 1 și 30 noiembrie, iar pe 05 decembrie, vom afla câștigătorii.

A doua ediție „Tu decizi pentru Constanța”, campanie care oferă cetățenilor oportunitatea de a depune proiecte pentru comunitate a trecut și de faza de validare, în total fiind depuse 18 proiecte.

Dintre proiectele validate amintim:

  1. Macheta Centrului Vechi;
  2. Amenajare Parc Carol I;
  3. Portal video “NOI si EI”;
  4. Evenimente E-Sport;
  5. Realizarea unei piste de biciclete în parcul Tăbăcărie;
  6. Învățăm și ne jucăm;
  7. CET Skate & Street work-out Park;
  8. Pisici în copaci;
  9. Semnalizare vestigii antice Zona Mozaic;
  10. Parc Tematic cu punerea în valoare a Valului Mare de Pământ;
  11. Seniorii în mișcare;
  12. Un curcubeu de fericire prin zâmbete de copii;
  13. Hub educațional;
  14. Amplasarea în fiecare parc al Constanței a 2 bănci smart;
  15. Centru social pentru persoanele cu dizabilități;
  16. Ansambluri muzicale exterioare;
  17. Reabilitare parțială instituție de învățământ – piața Chiliei;
  18. Staţii de măsurare a calităţii aerului (poluanţi şi polen).

”Lista finală a proiectelor eligibile va fi publicată pe 31 octombrie 2023”, a declarat Ionela Barboi, inspector comunicare Primăria Constanța 

Perioada de votare se va desfăşura între 1 şi 30 noiembrie 2023, iar pe 05 decembrie, vor fi afişate proiectele câştigătoare. Fostul viceprimar USR, Florin Cocargeanu, cel care a inițiat și susținut implementarea proiectului de bugetare participativă susține că administrația locală ar fi trebuit să promoveze mai mult acest proiect, pentru ca toți constănțenii să poate înțelege importanța acestui proces pentru comunitate.

”Ele au fost 36 depuse, unele au fost declarate neeligibile. Este bine ca avem 18 din ele câștigătoare ar trebui să fie 8 + am insistat să se desfășoare proiectul și să fie făcută o promovare astfel încât să voteze foaret multă însă este foarte slab acest capitol, eu sper totuși să participe tot mai mulți oameni care să voteze”, a declarat Florin Cocargeanu, consilier local USR 

Bugetul total este de 5 milioane de lei, iar suma maximă care poate fi alocată unui proiect este de 650.000 lei (+TVA), termenul de implementare al unui proiect declarat câștigător fiind maximum 24 de luni.

Domeniile pentru care pot fi depuse proiectele sunt:

  • Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației;
  • Amenajare spații verzi și locuri de joacă;
  • Amenajare spații publice (mobilier urban, amenajare piațete);
  • Digitalizare;
  • Infrastructură socială;
  • Infrastructură educațională și culturală;
  • Infrastructură de sănătate și sport;
  • Protecția mediului și protecția animalelor.

În prima ediție din 2022, au fost înregistrate puțin peste 2 mii de voturi, iar zece proiecte au fost alese câștigătoare, ele fiind alese după numărul de voturi primite. Bugetarea participativă, un concept inedit pentru Constanța, a fost pentru prima oară implementat în orașul brazilian Porto Alegre, în 1989. Printre orașele românești unde astfel de proiecte pot fi găsite se numără Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea sau Tulcea.

Related Articles

Back to top button