Actualitate

Ce este testul baropodometric?

Examenul baropodometric permite evaluarea presiunii exercitate de picioare pe sol, cu ajutorul unei platforme computerizate, pentru a identifica eventualele probleme care necesită realizarea unui branț ortopedic care poate fi folosit atât în ​​viața de zi cu zi, cât și la locul de muncă sau în timpul activității sportive.

Mai mult, acest test este util pentru a preveni leziunile sau afecțiunile cauzate de distribuția incorectă a greutății pe picioare, pentru a descoperi originea durerilor musculo-scheletice și pentru a corecta orice problemă de postură sau mers.

Mai multe informații despre examenul baropodometric ne oferă Adriana Gurzău, expert posturolog în cadrul Orthomed Therapy Constanșa.

Ce este platforma barometrică?

Platforma baropodometrică permite măsurarea presiunilor la nivelul diferitelor zone ale suprafeței plantare. Este un test non-invaziv care este ușor de efectuat.

Cum se realizează testul barometric?

Evaluarea este precedată de un consult de specialitare prealabil, în cadrul căruia sunt identificate patologii neurologice sau ortopedice, patologii degenerative ale aparatului locomotor, care pot influența rezultatele obținute prin testul baropodometric.

Examenul durează câteva minute. Pacientului i se solicit, initial, să stea nemișcat în poziție vertical timp de 60 de secunde pe platformă, desculț, exercitând presiune pe ambele picioare sau pe unul singur. În a doua fază a testului (examinarea dinamică) se realizează un traseu drept pe platformă și se realizează câteva cicluri de mers.

După efectuarea testului static și dinamic se întocmește un raport, în care sunt evidențiate datele semnificative care au reieșit, alături de o ipoteză interpretativă care determină diagnosticul. Ulterior, sunt furnizate indicațiile de reabilitare și caracteristicile esențiale ale branțului care urmează să fie prescris.

Ce se măsoară cu testul barometric?

În condiții statice, valorile presiunii maxime și minime se înregistrează la nivelul diferitelor zone ale suprafeței plantare, valorile suprafeței de sprijin plantar și punctele cu cea mai mare sarcină în funcție de timp. În unele modele se înregistrează și oscilațiile centrului de greutate al corpului, în special: frecvența, amplitudinea, direcția oscilațiilor (stabilogramă).

În condiții dinamice, tendința amprentelor se înregistrează pe parcursul diferitelor faze ale mersului, sunt evidențiate diferitele distribuții ale sarcinii pe suprafața de sprijin între cele două picioare și la nivelul piciorului din spate, mijlocul piciorului și antepiciorului. Investigația permite evaluarea asimetriilor și abaterilor axului podului în timpul mersului.

Cui se adresează examenul și de ce este nevoie?

Examenul se adresează pacienţilor tuturor pacienților, inclusive copii și adolescenți, care au nevoie de prescierea unui branț ortopedic.

La vârsta adultă pentru evaluarea și diagnosticarea modificărilor încărcăturii piciorului, pentru examinarea tulburărilor de mers rezultate din patologii neurologice și/sau ortopedice, pentru evaluarea și prescrierea branțurilor în contextul defectelor posturale în general.

Mai mult, investigația permite culegerea de informații despre modul de distribuție a suporturilor statice și dinamice, oferă indicații (indirecte) asupra strategiilor de control postural și în timpul mersului .

Related Articles

Back to top button