Educație/Cultura

Doliu în lumea teatrului! Actrița Ileana Ploscaru va juca de acum, printre stele

Teatrul de Stat Constanța anunță, cu durere, încetarea din viață a marii actrițe ILEANA PLOSCARU una dintre cele mai talentate și prodigioase artiste care au jucat pe scena constănțeană. În anul 2021, UNITER i-a acordat Premiul pentru întreaga activitate.
Ileana Ploscaru s-a angajat prin concurs la Constanţa în anul 1961, zece ani după debutul la Naţionalul din Cluj, oraş în care şi-a terminat studiile. Jucase deja rolul principal în „Hangiţa” lui Carlo Goldoni, Ofelia în „Hamlet” de Shakespeare, Ioana d’Arc în „Ciocârlia” de Jean Anouilh, Elisa în „Pigmalion” de Bernard Shaw.
Fișa sa de creație la Teatrul de Stat Constanța este impresionantă, cuprinzând, printre altele, rolurile Irina din „Trei surori” de A.P. Cehov, Laurencia din „Fântâna turmelor” de Lope de Vega, rolurile titulare din „Hecuba” de Euripide și „Andromaca” de Racine, Aurelie, rolul principal din „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux, Catarina din „Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare, Ellida Wangel din „Femeia mării” de Ibsen, Anne din „Paharul cu apă” de Eugene Scribe, doamna Quickly din „Nevestele vesele din Windsor” de Shakespeare, rolul titular din „Anna Christie” de Eugene O’Neill, Alexandra din „Travesti” de Aurei Baranga, Alice Postic din „Papagaliţa şi curcanul” de Robert Thomas, șapte roluri feminine în „Un bărbat şi mai multe femei” de Leonid Zorin, Edith Piaf în recitalul „Nu, eu nu regret nimic”.
Cele mai recente spectacole în care Ileana Ploscaru a jucat la Teatrul de Stat Constanța sunt „Bătrâna și hoțul” de Viorel Savin, regia Iulian Enache, „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, regia Cristian Șofron, „Trei surori” de A.P. Cehov, regia Dominic Dembinski și „Scaiul” de Georges Feydeau, regia Ion Lucian.
Premii:
1952 – Concursul tânărului actor;
1956 – Premiu de interpretare la Concursul tânărului actor;
1962 – Premiu de interpretare la Concursul tânărului actor;
1971 – Decada dramaturgiei originale, Iași, pentru rolul din „Cafea ness cu aproximatie” din tripticul „Cine ești tu?” de Paul Everac;
1972 – Gala recitalurilor dramatice de la Bacău, pentru recitalul „Nu, eu nu regret nimic”;
1981 – Premiul ATM, pentru rolul Hecuba din „Hecuba” de Euripide, prezentat în cadrul Festivalului „Seri de teatru antic”;
1982 – Premiul ATM pentru întreaga activitate;
1998 – Premiul de interpretare la Festivalul Național al teatrelor de revistă, Constanța;
2003 – Premiul național pentru întreaga activitate, conferit de Ministerul Culturii;
2009 – Premiul pentru actriță în rol secundar la ediția a VII-a Festivalului Comediei Românești (FestCO 2009), București, pentru rolul Chiriachița din spectacolul „Titanic vals“, de Tudor Mușatescu
După o viață petrecută pe scenă, după numeroase roluri în care și-a demonstrat talentul, profesionalismul, generozitatea, după numeroase premii, în anul 2016 a devenit Cetățean de onoare al municipiului Constanța, iar în 2018 i-a fost decernat titlul de Cetățean de onoare al Județului Constanța.
Este cunoscută de toți spectatorii constănțeni de teatru, reprezentând un simbol al acestei instituții de cultură.
În decursul unei cariere prodigioase, a reprezentat un model, un mentor și un profesor pentru generații întregi de actori ai teatrului constănțean.
Ultimul său mesaj pentru colegi, pentru public, pentru autorități, a fost transmis în martie anul acesta, de Ziua Mondială a Teatrului, cu ocazia Galei Teatrului Constănțean:
„Vă doresc tuturor spectacole multe și frumoase și roluri multe! Sunt cu sufletul alături de voi!
Sunt extraordinar de mândră că avem anul acesta atâtea nominalizări la Premiile UNITER pentru Constanța și le doresc tuturor ca aceste nominalizări să se transforme în premii! Mi se umple sufletul de bucurie când aud atâtea vești bune despre teatrul din Constanța. Mulțumesc și reprezentanților UNITER pentru onoarea pe care ne-o fac venind la Constanța pentru acest eveniment, Gala Teatrului Constănțean. (…)
Dacă e o urare pe care țin neapărat să o fac tuturor oamenilor de teatru și spectatorilor din Constanța este aceea ca în curând să poată să joace și să asiste la spectacole într-un Teatru Național. Constanța merită să aibă un TEATRU NAȚIONAL și aș vrea ca autoritățile să remarce că Dobrogea este singura provincie istorică în care nu există un teatru național. Nu numai ca necesitate strategică, ci și prin meritele sale, teatrul din Constanța merită să se numească NAȚIONAL. Este o mare dorință a mea, pe care o exprim de multă vreme și sper să se îndeplinească cât mai curând.
Primăriei, autorităților le transmit că trebuie SĂ CLĂDEASCĂ un teatru național. Să înțeleagă că dacă vor găsi mijloacele pentru a clădi un teatru nou, el va fi un monument al Constanței, care va dăinui și care va vorbi și despre ei. Să fie un monument cu totul special, cum este, de exemplu, Cazinoul nostru și cum merită artiștii Constanței. Să se gândească doar că o fac pentru orașul nostru!”
Dumnezeu să o ierte și să o odihnească pe Doamna Ileana Ploscaru!

Related Articles

Back to top button