Social/Economic

ÎPS Teodosie nu are frică de înălțime! S-a urcat pe macara să sfințească crucile unei biserici din Agigea

Arhiepiscopul Tomisului demonstrează încă o dată că nu are frică de înălțime! Weekendul acesta, înaltul prelat a fost invitat la Agigea de către edilul localității, pentru a oficia slujba de sfințire a bisericii din comună, recent renovată și consolidată, iar Înaltpreasfințitul Teodosie a trebuit să sfințească și crucile, „amplasate anticipat, nesfințite” pe turla și pronaosul bisericii. Pentru a le stropii cu aghiasmă, ierarhul tomitan a fost ridicat deasupra lăcașului de cult cu ajutorul unei macarale.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului i-a luat din nou prin surprindere pe  credincioșii care participau la slujba de sfințire a bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Agigea, renovată și consolidată recent. Autoritățile locale nu au țin cont însă de un aspect și au montat cele trei cruci noi fără ca acestea sa fie sfințite. În aceste condiții, existau două variante: fie crucile erau demontate, sfințite si apoi puse la loc pe turla bisericii, fie intr-un fel sau altul ierarhul tomitan se urca pe acoperișul bisericii ori cât mai aproape de cruci pentru a le putea sfinții. Curajos din fire, a ales evident a doua variantă iar împreună cu autoritățile locale s-a apelat la o macara și evident un macaragiu bine instruit care l-a urcat pe Teodosie până la nivelul crucilor, iar sfințirea acestora a putut fi realizată până la capăt. Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au transmis printr-un comunicat de presă că întreaga operațiune a foat supervizată de un specialist de la protecția muncii.

“Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a oficiat slujba sfințirii lucrărilor de înfrumusețare a bisericii “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Agigea.  În cadrul acestei slujbe este necesar actul sfințirii celor trei cruci noi ale turlelor bisericii. Întrucât crucile au fost amplasate pe turle anticipat, fără a fi sfințite, existau două variante: fie erau coborâte crucile de pe turle, fapt care ar fi implicat un efort suplimentar și substanțial atât din partea comunității cât și a constructorului fie cu ajutorul și în prezența unui specialist de la protecția muncii, cu toate măsurile de siguranță luate, ierarhul să urce cu un elevator spre a sfinți crucile deja fixate pe acoperișul turlelor. Înaltpreasfințitul a optat, din motive corecte, pentru a doua variantă”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Nu este pentru prima dată când Arhiepiscopul Tomisului apelează la astfel de soluții ieșite din comun. În 2019, în luna mai s-a urcat pe acoperișul  bisericii de la Dervent, alături de un sobor de preoți, unde a sfințit  cele trei cruci ale lăcașului de cult ridicat acolo.

Iar o luna mai târziu s-a folosit de o macara pentru a sfinții de asemenea crucile unui noi lăcaș de cult construit în Constanța.

Related Articles

Back to top button