ActualitateEducație/Cultura

Asociația Elevilor din Constanța critică: „„Pensiile speciale, restituite – banii elevilor, furați!”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică dur decizia Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților de a da raport de respingere asupra proiectului care ar fi înapoiat banii elevilor, pierduți în urma OUG 50/2021.

Pe 31 octombrie, a avut loc ședința Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților. În cadrul acesteia a fost înaintat un proiect prin care banii cheltuiți de elevi din buzunarul propriu, în anul 2021, pentru transport, le-ar fi fost dați înapoi. Lorena Drăgușin, președinte AEC, a luat cuvântul, explicând nevoia de a fi restituiți banii acestora, pierduți în urma ordonanței de urgență nr. 50/2021.

Acum 2 ani, OUG 50 bloca accesul elevilor la transportul gratuit, acestora fiindu-le decontat doar 30% din costul total al abonamentelor. În urma unei excepții de neconstituționalitate ridicate la Curtea Constituțională de Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Vâlcea și Asociația Elevilor din București și Ilfov, aceasta a fost declarată neconstituțională.

Elevii au trebuit să pună bani din buzunar pentru a-și plăti transportul în timpul în care această ordonanță a fost în vigoare, bani care, prin acest proiect de lege, le puteau fi restituiți. Totuși, reprezentanții Comisiei de Învățământ au ales să dea raport de respingere împotriva acestui proiect, considerând încă o dată că elevii nu merită să își primească banii înapoi.

La polul opus, în cazul pensiilor speciale, acestea au fost restituite prin OUG 4/2023, demonstrând faptul că, dacă s-ar fi vrut, și banii elevilor ar fi putut fi restituiți. La ședință a fost prezent și un secretar de stat care a reprezentat Ministerul Educației. Acesta s-a poziționat împotriva proiectului, declarând că elevii au primit suficienți bani.

„Prin declarațiile acestuia, ministrul educației, Ligia Deca, nu ține cont de deciziile Curții Constituționale și demonstrează o nepăsare totală față de dificultățile pe care le-au experimentat elevii din cauza incompetenței instituției pe care o reprezintă. Ministrul educației și Comisiile pentru Învățământ aleg să ignore nevoile elevilor și drepturile lor, în loc să ofere atenție și sprijin beneficiarilor primari ai educației!”, se arată în comunicatul trimis de AEC.

 

Related Articles

Back to top button