Actualitate

Vaccinul anti-HPV, gratuit pentru adolescenții între 11 și 18 ani! Află ce beneficii are

De la 1 decembrie, vaccinul anti-HPV va fi compensat cu 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani, iar pentru adolescenţi, fete şi băieţi cu vârste între 11 şi 18 ani, va fi gratuit. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii în condițiile în care, în România, mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin este foarte ridicată. Circa 1.700 de femei pierd anual lupta cu această boală.

HPV, sau Papilomavirusul Uman, este un virus comun care poate cauza 6 tipuri de cancer. În timp ce nu exista un tratament pentru HPV, exista un vaccin care poate preveni infectia cu acesta. Iar de la 1 decembrie, vaccinul anti-HPV va fi compensat cu 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani, iar pentru adolescenţi, fete şi băieţi cu vârste între 11 şi 18 ani, va fi gratuit. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat că interesul pentru vaccinarea împotriva virusului care poate declanşa cancerul de col uterin este într-o creştere accelerată.

”Plecând de la o situaţie de neîncredere totală în anul 2008-2009, când am reuşit să vaccinăm doar 2,6% din fetele eligibile, între timp, avem peste 100.000 de fete şi de femei vaccinate în România. Începem să avem cifre care cu siguranţă ne vor aduce rapid la media Uniunii Europene, iar această nouă abordare de compensare a vaccinurilor atât pentru fete, cât şi pentru băieţi, cu siguranţă îşi va arăta roadele începând de anul viitor”, a declarat dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății

Vaccinarea HPV și programele de screening pentru cancerul de col uterin oferă împreună cea mai bună protecție împotriva cancerului de col uterin. Vaccinarea este gratuită şi se face la solicitarea părinţilor/ reprezentanţilor legali care vor formula o cerere la medicul de familie. In functie de varsta la care se administreaza vaccinul, schema de vaccinare poate sa includa doua sau trei doze.

”Medicul de familie pe lista căruia este înscris copilul respectiv scrie o reţetă pe care o înmânează părintelui care cumpără vaccinul de la farmacie şi el e administrat din nou la medicul de familie. La fel ca pentru orice alt produs medicamentos”, a declarat dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății

”În luna septembrie, pe raja județului Constanța, aproximativ 300 de persoane s-au vaccinat împotriva HPV.  În acest moment, în județ, mai există 1282 de doze de vaccin anti HPV”, a declarat  Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Aproximativ 99% din cancerele de col uterin sunt cauzate de virusuri papilloma umane. Din acest motiv, mai mult de 100 de ţări au început folosirea vaccinului ca parte a planului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a se apropia de eliminarea acestui tip de cancer.

Related Articles

Back to top button