Uniunea Democrată Tătară prezentă la congresul FUEN 2023 al minorităţilor turcice
Uniunea Democrată Tătară a reprezentat comunitatea tătară din România la Congresul FUEN al minorităților turcice, prin dl președinte NAIM Belgin și dl Metin Suliman ce a avut loc în Grecia, regiunea Tracia de Vest ȋn localităţile Gümülcine/Komotini şi İskeçe/ Xanthi, menit să dezbată problemele cu care se confruntă minoritățile turcice din UE-membre FUEN precum și activitățile acestora, să deschidă orizonturile dialogului intercultural, al promovării diversității culturale și al toleranței.
Congresul prezidat de Halit Habip Oğlu [Preşedinte FUEN-TAG] şi Nabi İbrahimcik [Vicepreședinte FUEN] s-a desfășurat într-o atmosfera a diversității culturale turcice însoțită de momemtele artistice menite să transmită mesajele diversității și al armoniei și importanța promovării acestora, a dreptului la identitate culturală și religioasă a fiecăruia respectând valorile umane și demnitatea în spiritul egalității de șanse pentru toți cetățenii UE.
Dl Naim Belgin a punctat activitățile și contribuția UDT la promovarea și conservarea identității culturale tătare din România, a pus în discuție problemele cu care se confruntă comunitatea tătară din România, UDT fiind unica organizație a acesteia membră FUEN. De asemenea, dl Metin Suliman a prezentat situația UDTTMR și desfășurarea statutară a noilor alegeri din congresul statutar întrunit în dată de 23 septembrie 2023 prin care a fost ales legal noul președinte dl Refi Eden și necesitatea ca statul român să respecte și să recunoască conform legii această nouă misiune menită să unească comunitatea tătară în promovarea și exercitarea drepturilor sale la nivel național și al UE.
A fost marcată și prezența Congresului Mondial al tătarilor din Crimeea, prin dl Elvin Kadîrov care a prezentat situația dificilă și grea a comunității sale. Domnul Nabi İbrahimcik, Vicepreședinte FUEN, a vorbit despre dezvoltările recente din cadrul FUEN și despre activitățile organizaţiei iar purtătorul de cuvânt Halit Habip Oğlu a subliniat că, datorită pandemiei și a conflictului dintre Ucraina și Rusia care a urmat, aceasta este prima dată din 2018 când această întâlnire are loc fizic sub conducerea comunității turcice din Tracia de Vest. Am aflat cu stupoare că Grecia respecta drepturile minorităţilor ȋn vremea dictaturii dar de când au aderat la democraţie nu mai respectă nici măcar sentinţele de la Haga, scoţând ȋn afara legii orice organizaţie care conţine termenul turc. Am mai aflat că ȋn Grecia există muftiate alese de popor şi muftiate impuse ca ȋn Rusia dar nu ne aşteptam la o membră a UE ca Grecia. În România muftiul este chipurile ales şi neȋndeplinind nicio condiţie de a candida a reuşit să fie impus şi menţinut din 2005 până ȋn prezent.
„Mulțumim tuturor invitaților speciali care au participat și contribuit la crearea de punți de legătură între diferitele comunități etnice turcice, reușind a fi uniți împotriva discriminării, a nerespectării drepturilor minorităților și a inegalităților de exercitare a acestora. Felicitări organizatorilor și FUEN-TAG pentru acești pași importanți în respectarea drepturilor omului și recunoașterea identității culturale a fiecăruia!”, se arată în comunicatul trimis de Uniunea Democrată Tătară.