Constanța are bănci inteligente
Proiectele de modernizare și reabilitare a marilor bulevarde, respectiv “Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, între Gară CFR și stațiunea Mamaia“, „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona Bulevardului 1 Mai – Șoseaua Mangaliei“ și „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” sunt tot mai aproape de finalizare.
Pe sectoarele de drum pe care au fost finaizate lucrările de asfaltare, amenajare a trotuarelor și schimbare a stâlpilor de iluminat, echipele de muncitori au început să monteze și mobilierul urban achiziționat în cadrul proiectului. Astfel, atât pe șoseaua Mangaliei, pe bulevardul Ferdinand sau bulevardul Alexandru Lăpușneanu putem vedea băncile inteligente, stațiile de autobuz sau panourile informative.
Tot mobilierul smart este alimentat cu energie solară, oferă posibilitatea înmagazinării energiei pentru pe timpul nopții și pentru zilele înnorate, are senzori pentru măsurarea calității aerului, posibilitate de încărcare wireless, funcție WiFi și porturi de încărcare USB. Astfel, cât așteptăm autobuzul ne putem încărca și telefonul ori ne putem folosi de funcția Wi-Fi pentru a naviga pe internet.
Stațiile de transport public inteligente sunt echipate cu ecran LCD cu touch screen. Acestea sunt construite din materiale care să reziste la condiții nefavorabile, mai ales că în Constanța mediul salin favorizează degradarea mai rapidă a mobilierului urban. Atât design-ul stației, cât și materialele utilizate în partea din spate a stației (panouri de sticlă) oferă protecție călătorilor împotriva vântului, ploii sau viscolului. Stația este echipată cu spațiu de ședere pentru călători, panou solar, cameră de supraveghere, router Wi-Fi (internet 3G/4G/5G/LTE), prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile, încărcare wireless pentru telefoane, cu posibilitate de încărcare a 10 telefoane mobile simultan.
Pe lângă acestea, pe bulevarde vor exista sisteme de informare pentru cetățeni, care vor avea ecran cu sticlă antireflexivă, panouri solare, senzori de adaptare a luminozității optime zi/noapte.