Expoziția „Portrete din trecut”, vernisată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța
Care era viața de zi cu zi a comunității britanice din Kustendjie, care au fost problemele cu care s-a confruntat de-a lungul timpului comunitatea, acestea sunt doar o parte din întrebările la care s-a încercat găsirea de răspunsuri, iar prin vernisarea expoziției de fotografii-document „Portrete din trecut- Comunitatea britanică din Kustendjie” acest lucru a putut fi posibil. De asemenea, în cadrul fotografiilor sunt evidențiate și contribuțiile deosebite ale rezidenților britanici în promovarea și conservarea impresionantului patrimoniu arheologic al orașului Constanța, anticul Tomis.
Existența comunității britanice la Kustendjie a contribuit mult la dezvoltarea urbei, care dintr-o mică așezare de păstori musulmani a devenit, într-un timp scurt, un oraș modern, cu peste 5.000 de locuitori de diverse etnii, și cu o intensă viață economică. Perioada 1857-1882 poate fi considerată o primă etapă din istoria modernă a orașului Constanța, premergătoare instaurării administrației românești în Dobrogea, de la 14 noiembrie 1878. Expoziția „Portrete din trecut”, este rod al unei munci de documentare de aproape cinci ani, pune accent pe povestea membrilor comunității din Regatul Unit și mai puțin pe aspectele tehnice ale activităților derulate. Interesul specialiștilor a fost acela de a surprinde detalii ale traiului cotidian și de a recrea portretele oamenilor care au trăit, s-au născut, au muncit sau chiar au murit la Kustendjie, în perioada de referință.
Fotografiile de epocă, documentele arhivelor britanice, jurnalele personale ale unor rezidenți, imaginile și actele puse la dispoziție curatorilor Cristian Cealera și Petre Colțeanu de către o parte dintre moștenitorii personalităților din comunitate.