Începe postul Crăciunului! 40 de zile de abținere de la mâncăruri de dulce și purificare spirituală
Credincioșii se pregătesc pentru unul dintre cele mai importante posturi de peste an, Postul Crăciunului, iar astăzi este lăsatul secului, sărbătorea care marchează ultima zi în care creștinii pot mânca de dulce. De mâine însă, timp de 40 de zile, ne vom abține de la carne, brânză, pește, ouă și multe alte alimente, însă postul nu se referă doar la abținerea de la mâncăruri, ci și la purificarea spirituală și apropierea de Dumnezeu.
Credincioşii respectă în Postul Naşterii Domnului reguli stricte date de Biserică, printre care şi cea potrivit căreia nu pot consuma produse din carne, lactate sau ouă. Acesta este unul dintre cele patru posturi din timpul anului bisericesc. Ca importanţă, este al doilea după Postul Paştelui.
Cu o zi înainte de începerea postului este Lăsatul secului. Aceasta este prima zi de pregătire pentru post şi ziua intermediară între mâncatul de dulce şi zilele de post. Este totodată o zi plină de tradiții și obiceiuri, în care creștinii se pregătesc nu doar spiritual, ci și prin practici speciale. Se spune că, prin participarea la o masă bogată alături de familie și prieteni, oamenii se protejează de boli și asigură fertilitatea pământului lor, ferindu-l de grindină.
Postul Naşterii Domnului este rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. La început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Sinodul local din Constantinopol din anul 1166 a uniformizat durata acestui post, hotărând ca toţi creştinii să postească 40 de zile, cu începere de la 15 noiembrie. Prin lungimea şi durata sa, această perioadă de abstinenţă ne aminteşte de postul de 40 de zile al lui Moise de pe Muntele Sinai, când prorocul aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră.
Anul acesta 17 dintre cele 40 de zile ale postului sunt zile în care se poate mânca peşte. În perioada Postului Naşterii Domnului este dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică până la 20 decembrie.
Postul nu se referă doar la abținerea de la mâncăruri, ci și la purificarea spirituală și apropierea de Dumnezeu. Așadar, în acest post, pe lângă pregătirea duhovniceasca interioară, creștinul trebuie să facă și milostenie, după modelul Sfântului Nicolae, dăruind altora, ca semn al iubirii frățești, daruri spirituale și daruri materiale sau măcar un cuvânt bun, o mână de ajutor, o încurajarea unui om sărac, singur, deznădăjduit sau întristat. Creștinii vor putea, în ziua de 25 decembrie, odată cu sărbătoarea Nașterii Domnului, să se înfrupte din bucatele atent pregătite pentru masa de Crăciun.