Actualitate

Muzeu subacvatic în Marea Neagră

Ideea unui muzeu subacvatic în Marea Neagră pare să prindă din ce în ce mai mult contur. Două statuete, grele de zeci de kilograme au fost deja scufundate în zona Cazinoului din Constanța. Proiectul aparține unui scafandru profesionist care a anunțat că lucrează deja la ce a de-a treia piesă ce va ajunge în apă. Muzeul subacvatic va deveni astfel un punct de atracție pentru amatorii de scufundări, alături de zecile de epave aflate pe fundul mării și ale căror secrete așteaptă să ele fie descoperite.

Prima exponată care a ajuns pe fundul mării este statuia poetului Ovidius. Statuia a  fost inițial creată din lemn de plop, însă cel care a realizat-o și-a dat seama că nu va rezista în timp așa că a refacut-o din ciment. Cântărește în jur de 90 de kilograme și a fost piesa care a deschis drumul spre îndeplinirea unui vis mai vechi al exploratorului constănțean.

Pentru ca visul să prindă și mai mult contur, de curând Pascale Roibu, a creat o altă piesă, o premieră mondială în acest domeniu. Este vorba de statuia unui scafandru greu. Efortul a fost unu extrem de mare, pe măsura greutății exponatului, 180 de kilograme. În felul acesta tânarul explorator a vrut să aducă un omagiu cu ocazia zilei scafandrului român.

Muzeul subacvatic ar putea deveni o adevarată atracție pentru turiștii pasionați de scufundări. Iar Marea Neagră este o adevarată comoară pentru cei care vor să îi descifreze tainele. Zeci de epave ale unor nave istorice se regăsesc în zona vechii cetăți Tomis, dar și hidroaviane prăbușite în perioada celor două războaie mondiale. În plus flora și fauna marină sunt și ele extrem de ofertante.

Pascale Roibu a muncit luni în șir pentru a-și vedea visul dus la îndeplinire. Și nu se va opri aici. Următoarea piesă care este aproape finalizată și care va ajunge în mare va fi cea a lui Poseidon, zeul mărilor, furtunilor și cutremurelor în mitologia greacă. De ani buni, scafandrul constănțean Pascale Roibu explorează adâncurile, făcând descoperiri importante, atât în Marea Neagră – trei corăbii antice, cât și în Delta Dunării – alte trei corăbii, dar și în lacul Siutghiol – epavele a două hidroavioane nemțești.

Related Articles

Back to top button