Timp de nouă zile angajații caselor județene de Asigurări de Sănătate au protestat, acum manifestările s-au încheiat
Timp de nouă zile angajații caselor județene de Asigurări de Sănătate au protestat și concomitent au sistat programul cu publicul atât în ceea ce privește relația directă prin ghișeu, cât și procesarea cererilor transmise prin poștă sau în format electronic. Aceștia și-au strigat din nou nemulțumirile pe care le aveau încă din anul 2018 de când, potrivit acestora nu le-au mai fost modificate salariile.
Principala revendicare care a dus la protestele salariaților CJAS-urilor din toată țara a reprezentat-o majorarea salariilor, ei spunând că nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent. Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care se majorează veniturile personalului de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. S-au înregistrat 203 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 55 abţineri. Potrivit noilor prevederi, salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări se vor stabili „la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcțiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului”. La nivel național vor mai exista discuții în viitorul apropiat în ceea ce privește celelalte solicitări ale angajaților CAS.
Blocul Național Sindical, Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate și conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au încercat rezolvarea problemelor de salarizare prin promovarea proiectului de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale în repetate rânduri.
Protestele de la nivel național ale angajaților caselor județene de Asigurări de Sănătate au început în data de 2 noiembrie, iar din 14 noiembrie acestea au încetat, iar salariații CAS s-au întors la serviciu.