Actualitate

Invazie de meduze pe litoral

Invazie de meduze pe plajele litoralului românesc. Zeci de vietăți alb albăstrui au apărut în sudul litoralului, între Venus și Saturn. Specialiștii spun că nu este un fenoment îngrijorător, însă avertizează că nevertebratele nu trebuie atinse pentru că pot provoca alergii.

Biologii spun că este un fenomen natural, ba chiar firesc, iar meduzele sunt aduse la mal de curenți. Mai mult decât atât, aceștia susțin că prezența meduzelor în număr mare în Marea Neagră denotă faptul că nu este poluată. În ultima perioadă, însă, numărul lor a crescut simțitor. Vorbim despre o specie care trăiește primăvara și toamna în ape calde, iar răcirea mării a dus inevitabil la moartea acestora.

„Marea are mai multe specii de meduze. Cea pe care o observăm acum pe malul mării este cea mai mare dintre acestea și care trăiește în ape calde. Ar fi trebuit să fie aruncată de valuri mai devreme cu o lună, o lună jumate în urmă, însă temperatura foarte ridicată a mării le-a permis să viețuiască încă o perioadă. Se vede că nu au mai avut hrană, nu mai au în conținutul lor acei pigmenți care rezultă din degradarea algelor consumate și, în consecință, sunt mai transparente. Este o specie care trăiește și pe litoral, care s-a adaptat de multă vreme la noi și beneficiază de apele tot mai calde. Cam un an de zile, atât trăiesc meduzele. Un an de zile deja este mult, este o finalitate pentru ele acum când apele se răcesc, dar vin alte meduze în loc. Vin meduzele de apă rece pe care le vom avea toată iarna și care se vor aglomera pe maluri, în porturi undeva în luna mai, iunie, atunci când apele se vor încălzi”, a explicat biologul Adrian Bîlbă.

De la finalul sezonului estival, specialiștii de la Apele Române au intervenit deja de mai multe ori pentru a strânge meduzele care apar din ce în ce mai frecvent pe plajele de pe litoral.

Related Articles

Back to top button