Actualitate

Conferința Anuală a Părților Interesate a Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră

Comisia Europeană și România vor găzdui la București, la 22-23 noiembrie, la sediul Băncii Naționale a României, Conferința Anuală a Părților Interesate a Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră. La eveniment participă și ONG-ul Mare Nostrum, în calitate de Hub național al Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră (CMA).

CMA este prima inițiativă de acest gen a Uniunii Europene pentru bazinul maritim al Mării Negre și este menită să consolideze cooperarea regională și economia albastră sustenabilă. Punerea în aplicare a CMA este asigurată prin coordonare anuală, prin rotație, de către unul dintre cele 6 state participante – Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina. În 2023 coordonarea CMA este asigurată de România.

Conferința Anuală a Părților Interesate de la Marea Neagră, care este organizată anual, este evenimentul major al CMA. Evenimentul implică cele 6 țări participante la CMA și își propune să întărească dialogul dintre acestea și părțile interesate din regiunea Mării Negre, precum autoritățile locale și regionale, reprezentanții proiectelor regionale, ai mediului academic și din domeniul cercetării, societatea civilă, industria, organizațiile internaționale etc.

Ediția din acest an a Conferinței Anuale a Părților Interesate de la Marea Neagră beneficiază de o vizibilitate excepțională datorită coordonării cu căteva evenimente paralele sau consecutive, printre care: o masă rotundă politică a ministerelor afacerilor externe din statele participante la CMA, organizată de Serviciul European de Acțiune Externă al UE sub tutela Sinergiei Mării Negre, o întâlnire a Rețelei Operaționale a Finanțatorilor, organizată de DG RTD în cadrul Agendei Strategice de Cercetare și Inovare pentru Marea Neagră și un workshop dedicat investițiilor, organizat de DG MARE în cadrul BlueInvest.

Conferința va oferi oportunitatea de a capitaliza numeroasele activități promovate în cadrul CMA până în prezent în acest an, de a evalua stadiul de implementare al priorităților regionale și naționale și de a evidenția contribuția și sinergiile cu celelalte inițiative relevante din bazinul maritim. Este prima ediție în format fizic după pandemia COVID-19 și începutul războiului din Ucraina.

Prima zi a evenimentului va fi dedicată sesiunilor tematice, care serveasc ca platformă pentru schimbul de bune practici între actorii regionali și practicienii din domeniu, iar cea de-a doua zi va include sesiuni mai interactive, cum ar fi o expoziție de proiecte, o oportunitate de networking și o sesiune hackathon.

Ca parte a ultimei sesiuni, participanții vor fi invitați să discute și să identifice acțiuni concrete în sprijinul unei economii albastre reziliente și durabile în regiune, sub forma unor proiecte viitoare sau a altor activități. Subiectele diferitelor discuții și activități variază de la importanța cooperării regionale, la investiții și finanțare, antreprenoriat, cercetare și inovare, abilități în domeniul economiei albastre și decarbonizare.

Conferința va marca, de asemenea, începerea oficială a activității Grupului tehnic de experți regionali în acvacultură durabilă. Înainte de închidere, va avea loc prima ediție a Premiilor Proiectelor Mării Negre, pentru a celebra și a pune în lumină proiecte remarcabile dintr-o serie de domenii legate de economia albastră, care prezintă soluții inovatoare și reproductibile pentru bazinul maritim al Mării Negre.

Peste 150 de participanți din cele 6 țări au confirmat prezența, iar oficiali de rang înalt din Direcția Generală Afaceri Maritime și Pescuit a Comisiei Europene și ai Ministerului Afacerilor Externe din România vor deschide conferința. Limba oficială a evenimentului va fi engleza (fără interpretare).

Related Articles

Back to top button