Actualitate

Familia marinarului român răpit de o grupare militară Houthi așteaptă ca bărbatul să fie salvat și să ajungă acasă

Este alertă maximă la București după ce un marinar român a fost răpit alături de echipajul navei pe care era îmbarcat, de către o grupare militară Houthi. Nava a fost dusă într-un port de lângă coasta statului Yemen iar militarii sunt păziți cu arma la cap. În România, familia marinarului român este disperată. A cerut ajutorul autoritilor și așteaptă cu sufletul la gură eliberarea bărbatului.

Ciprian Ionuț Soare, are 28 de ani si este din Constanta. Lucrează ca electrician și se imbarcase în urmă cu două saptămâni, din Cairo. Nava plecase însă inițial din Turcia și avea ca destinație India. Ultima oară soția a vorbit cu el sâmbătă seară. Totul era normal și nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se întâmple. Era pentru a doua oară când Ciprian naviga cu această navă.

”Am vb cu el sâmbătă, am vb despre ale noastre, că totul este bine. Nu a avut semntiment de frică sau ceva de genul și mi-a spus că mă sună duminică după amiază. +  el navigă de 5 ani dar are un carcater puternic să reziste la astfel de situații și cred că se ține tare și așteaptă să vină acasă”, a declarat soția marinarului român. 

”Avem cel puțin un navigator pe această navă sub poavilion bahamas. A plecat din Turcia spre india, incarcă mașini ptr india. În zona mării roșii a fost atacata de forte rebele inarmate ale unei factiuni rebele si îndreptata spre un port unde se afla si acum. +  Eu cred că aceasta facțiune nu a știut ce face. Transportul international este baza economiei mondiale si o zonă nesigură acolo, înseamnă că își dau singuri la picioare. Dacă zona devine nesigură înseamnă falimentul multor țări din zona arabă”, a declarat Adrian Mihălcioiu, presedinte SLN 

Duminică însă bărbatul nu și-a mai sunat soția iar femeia a încerca să ia legătura cu el. Nu a reușit așa că a început să caute pe internet, pe paginile de profil poziția navei. Aceasta însă nu mai apărea. Panica a început să           se intaleze încet încet iar spre seară femeia a afla tot de pe internet că nava fusese răpită. Odată cu ea și echipajul.

”Mi-au confirmat mi au spus că nava este într un port apropiat el este pe navă și fac tot ce le stă în putință să îl aducă acasă teafăr”, a declarat soția marinarului. 

La nivelul ministerului de externe s-a format o celulă de criză iar autoritățile de la București fac acum toate eforturile pentru ca marinarul român să fie eliberat.

”Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români. Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia”, au transmis reprezentanții MAE, într-o informare de presă. 

La bordul navei se află un echipaj format din 25 de marinari de diferite naționalități. Biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat că nava „a fost deturnată sub îndrumarea Iranului de către miliția yemenită Houthi. De cealaltă parte însă Iranul a respins acuzațiile Israelului conform cărora rebelii Houthi din Yemen au acționat la îndrumările Teheranului atunci când au confiscat nava.

Related Articles

Back to top button