Actualitate

Se inaugurează grădina senzorială din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 33 Constanța

Asociația Art-Music for people – Campania Music for Autism alături de  Kaufland Romania, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, inaugurează Grădina senzorială din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 33 Constanța, prin proiectul “Magia naturii-muzică, emoție, culoare și armonie”, vineri 24 noiembrie 2023.

Prin acest proiect ne-am propus realizarea unei grădini senzoriale,  în care se copiii  din grădiniță vor desfășura activitățile outdoor, se va extinde parteneriatul cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Delfinul Constanța, care școlarizează copii cu dizabilități, nivel preșcolar, primar și gimnazial. Astfel, activitățile dintre preșcolarii din învățământul de masă și cei înscriși în învățământul special, se pot desfășura împreună și prin aceste activități outdoor, susținând  terapiile suportive în procesul de compensare/integrare în societate a copiilor cu diverse deficinţe, prin intermediul activităților derulate în cadrul acestui proiect.

Educația Outdoor se adresează tuturor celor trei nivele de învățare: nivelul acumulărilor de cunoștințe (Cognitiv); nivelul deprinderilor fizice (Motric);  nivelul individualizării unor trăsături de comportament (Afectiv). În funcție de activitățile alese, obiectivele programului de Educație Outdoor pot face parte din oricare aceste trei categorii. Astfel, copiii pot învăța mai multe lucruri despre mediul înconjurător în care îşi desfășoară activitatea, relațiile dintre componentele acestuia și cum pot să-și aducă aportul la protejarea lui; învaţă despre propria persoană, propriile limite şi cum pot fi acestea depăşite; comunică şi colaborează eficace în cadrul unui grup. Scopul urmărit în activitățile outdoor este de a dezvolta personalitatea fiecărui copil.

Grădina terapeutică senzorială este o iniţiativă în care ne-am propus să oferim terapie prin grădinărit, terapie ocupațională dar şi terapie senzorială, aceasta ajutând la stimularea simţurilor, reconectarea cu natura, îmbunatăţirea stării de sănătate şi creşterea gradului de independenţă pentru beneficiarii noştri.

De asemenea, cu ajutorul acestor grădini putem să desfășurăm activitățile cu copiii în aer liber, aspect recomandat în acestă perioadă pandemică.

Ideea acestor Grădini Senzoriale este de a aduce natura mai aproape de copiii cu dizabilități, și nu numai. Grădina ar putea deține plante aromatice şi utile, precum şi o alee terapeutica – pe care copiii pot umbla… desculţi. Aleea are mai multe suprafeţe: pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn.

O grădină senzorială este locul în care experimentăm totul cu ajutorul celor 5 simţuri, stimulând astfel memoria multisenzorială, percepțiile senzoriale. Este grădina celor 5 simţuri: miros, gust, auz, văz şi atingere.

Activitatea din 24.11.2023, cu Târgul roadelor de toamnă, jocuri distractive, cântece și voie bună.  În cadrul evenimentului vor fi prezenți membrii trupei Cargo, ambasadori ai Campaniei Music for Autism.

Trupa Cargo va susține un concert caritabil vineri 24.11.2023, ora 20.30  în Club Doors. 

Related Articles

Back to top button