Actualitate

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” înfruntă provocările Atlanticului în drum spre casă

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a parcurs prima etapă a marşului către ţară.

Nava militară, la comanda căreia se află locotenent-comandorul Denis Giubernea, a plecat din portul scoțian Rosyth, pe 15 noiembrie. Plecarea din Scoția și sosirea la destinația intermediară, Le Havre, pe Sena, în Franța, au fost marcate de condiții meteorologice nefavorabile, însă echipajul M 270 a demonstrat determinare și profesionalism în fața acestor obstacole. Cu un moral ridicat și instruire de nivel înalt, marinarii militari români au navigat prin apele agitate ale Mării Nordului și Canalului Mânecii, dovedind că pregătirea lor în țară și în Marea Britanie este esențială în astfel de circumstanțe. Escala franceză a oferit echipajului posibilitatea refacerii capacităților pentru următoarea etapă de marș, provocarea Atlanticului și tranzitarea golfului Biscaya.

Comandantul navei, locotenent-comandorul Denis Giubernea, ne-a oferit o privire în culisele antrenamentelor echipajului. „Am parcurs o perioadă foarte intensă de pregătire, printr-un proces amplu de instruire, având la bază cele patru părți componente ale acesteia: instrucția individuală, instrucția colectivă, instruirea teoretică și, bineînțeles, instruirea practică”, a mărturisit acesta.

Instruirea individuală a marinarilor români a fost realizată prin intermediul Navy International Defence Training, unde au beneficiat și de schimbul de experiență cu fostul echipaj al navei HMS „Blyth”. Instruirea colectivă, esențială pentru coeziunea și eficacitatea echipei, s-a desfășurat sub coordonarea Fleet Operational Standards and Training (FOST), o structură a Royal Navy care garantează pregătirea adecvată a fiecărei nave înainte de misiune în cadrul unor programe de instruire și evaluare recunoscute la nivel mondial.

Cu siguranță nu este uşor să navighezi pe o mare montată, într-o zonă extrem de complexă şi aglomerată precum Marea Nordului și vestitul Canal al Mânecii, totuși pregătirea din ţară şi din Marea Britanie și-au spus cuvântul. În săptămâna care s-a scurs după plecarea din Regatul Unit al Marii Britanii, echipajul M 270 a dat dovadă de tenacitate, punând în aplicare noile cunoștințe asimilate în perioada intensă de instruire alături de specialiștii britanici. Ca atare, instrucția la bord își urmează cursul intens, atât pe partea tehnică, cât și pe cea practică. Bunul mers de până acum la lucrurilor, rezultatele bune obținute la certificarea FOST, gândul întoarcerii acasă, toate sunt elemente care îi animă pe membrii echipajului și care îi ambiționează să dea tot ce au mai bun pentru ca primul voiaj spre România al vânătorului de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” să se desfășoare în condiții excelente

„Am încheiat o etapă. Urmează, bineînțeles, și altele, dar nava și echipajul pot spune că sunt, cu siguranță, pregătite în acest moment”, a mai spus comandantul navei.

Pe fondul mării agitate și al provocărilor constante, vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” continuă să navigheze, determinat să își îndeplinească misiunea și să aducă echipajul în siguranță la destinație, în portul militar Constanța. Comandantul navei a subliniat importanța acestei achiziții pentru securitatea maritimă a regiunii și a afirmat: „Echipajul vânătorului de mine M 270 «Slt. Ion Ghiculescu» a absolvit examenul și a devenit astfel o echipă performantă, gata de îndeplinirea misiunilor ordonate. Nu i-a fost nimănui ușor, acest lucru este cert, dar știm ce provocări ne așteaptă în Marea Neagră. Minele aflate în derivă reprezintă o amenințare iminentă, o amenințare directă pentru statele din zonă și pentru liniile de comunicații maritime. Această achiziție, cu siguranță, va permite României, prin Forțele Navale să rămână un Aliat cheie al NATO și să aibă o contribuție directă la securitatea maritimă a regiunii”, a punctat Lt.cdor Denis Giubernea.

În marșul de aducere în țară a celei mai noi capabilități din dotarea Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, locotenent-comandorul Denis Giubernea are parte de susținerea și expertiza desăvârșită a unui alt ofițer de marină care s-a remarcat în numeroase misiuni internaționale, din poziția de comandant al fregatei „Regele Ferdinand”, comandorul Marian Ioan. În calitate de comandant al marșului, acesta supervizează bunul mers al lucrurilor, oferindu-i mai tânărului său coleg sfaturi prețioase bazate pe experiență.

Related Articles

Back to top button