A fost semnat contractul pentru construirea unui nou corp la Spitalul Județean
Moment istoric pentru constănțeni și pentru administrația județeană. A fost semnat contractul de construire a Departamentului Sănătatea mamei și copilului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța, cel mai important obiectiv din sănătate ce se construiește într-un secol în județul nostru. Vorbim de peste 400 de milioane de lei, bani care ar fi trebuit să vină din PNRR, însă momentan, nu se cunoaște sursa de finanțare.
După ani de așteptare, demersuri, birocrație și contestații, reprezentanții Consiliului Județean Constanța și administratorul firmelor câștigătoare au semnat contractului de servicii de proiectare, asistență tehnică și execuție aferente proiectului „Construire Corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța”. Vorbim despre cel mai important obiectiv din sănătate ce se construiește într-un secol în județul nostru.
”Este un proiect destul de valoros dar pe lângă faptul că este valoros est evaloros pentru sănătatea cetățenilor + eram singurul județ din țară care nu aveam un spital dedicat efectiv pediatriei, aveam doar niste secții pe la Mangalia, discutam și cu domnul manager pe lângă copiii din județul nostru zilnic mai vin sute și acest lucru l-au înțeles și oamneii din Ministerul Sănătății”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Valoarea achiziției este de peste 430 de milioane de lei, fără TVA. O asociere de firme din România a câștigat contractul, iar constructorii și-au asumat angajamentul de a transforma noul spital într-un centru medical de referință în regiune.
”Vom începe prin a ne dedica etapei de proiectare asigurându-ne că fiecare aspect al spitalului este meticulos respectat…35 de luni execuția”, a declarat Cătălin Vișan, administratorul asocierii de firme câștigătoare.
Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu a vorbit despre etapele prin care a trecut proiectul până la semnarea contractului, etape deloc ușoare, dar și despre provocările viitoare.
”Începând de astăzi putem spune că vom pune umărul la treabă…constructia acestui spital de pediatrie”, a declarat Petre administratorul asociere firme câștigătoare”, a declarat Petre Enciu, vicepreședintele CJ Constanța.
”Nu vorbim numai despre un spațiu în care există spațiu de cazare de zi…medicina de astăzi”, a declarat prof. univ. dr. Vlad Tica, şef secţie Obstetrică Ginecologie I SCJU.
Spitalul de pediatrie de la Constanța a fost tăiat însă de la finanțare din PNRR, după ce Comisia Europeană a dispus ajustarea fondurilor prevăzute prin acest program, în domeniul sănătăţii. Proiectul însă merge mai departe, iar președintele CJC a anunțat că există suport din partea reprezentanților Guvernului și ministerului Sănătății de finanțare a acestui obiectiv de investiții.
”Studiul de fezabilitate a fost plătit de către Ministerul Sănătății care înseamnă suportul acestui proiect și nu ne putem apuca de treabă fără sursa de finanțare bine stabilită și identificată + nu am primit nicio notificare de la niciun minister privind schimbarea sursei de finanțare…dar va fi o sursă suținută de Guvernul României…daca nu din PNRR atunci va fi probabil prin BEI, au existat discuții”, a declarat Mihai Lupu, președintele CJ Constanța.
Investiția în structura de sănătate județeană va beneficia de un număr total de 365 paturi din care, pentru spitalizare continuă – 247 paturi, pentru spitalizare de zi – 79 paturi, pentru ATI – 39 paturi, două blocuri de operații, Bloc 1 – Obstetrică/Ginecologie – 5 săli, Bloc 2 – Chirurgie pediatrică – 4 săli și de două unități primiri urgențe, UPU Pediatrie, UPU Obstetrică/Ginecologie.