Actualitate

Două elicoptere Black Hawk, la Constanța

Două elicoptere Black Hawk destinate managementului situațiilor de urgență vor ajunge la Constanța. Recent, Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor de Interne a intrat în posesia primelor patru elicoptere Black Hawk. Acestea au fost achiziționate în cadrul proiectului european „Viziune 2020”. Cele patru aeronave fac parte dintr-un lot de șapte elicoptere Black Hawk.

Elicopterele de ultimă generație Black Hawk sunt pregătite să execute misiuni și la Constanța. Acestea sunt achiziționate prin proiectul european „Viziune 2020”, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

„Un elicopter din această categorie nu este doar pentru o singură misiune. Ele sunt elicoptere multiroll: incendii de pădure, transport multiple victime, transport persoane, transport materiale, misiuni de căutare – salvare pe uscat sau chiar și maritim. Din cele patru elicoptere, două sunt echipate pentru zboruri deasupra mării și care pot să parcurgă distanțe mari și să asigure împreună cu colegii de la Paza de Coastă o intervenție eficientă în cazul situațiilor de urgență”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Aeronavele sunt destinate managementului situațiilor de urgență și sunt configurate pentru operațiuni terestre și maritime. Dotarea tehnică va permite derularea unor acțiuni complexe de identificare și recunoaștere în teren, intervenţii de stingere a incendiilor, căutare-salvare, inclusiv pe mare, transport personal, materiale și echipament medical, precum și pentru acordarea asistenței medicale de urgență și evacuarea a până la patru pacienți critici. De asemenea, în cadrul proiectului european HeliPol, 1 elicopter Black Hawk va contribui la întărirea capacității Poliției Române de monitorizare și gestionare a traficului rutier.

Valoarea totală a achiziţiei celor 7 aeronave este de aproximativ 180 de milioane de euro fără TVA. Finanţarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile.

Related Articles

Back to top button