Educație/Cultura

Terapie în mijlocul naturii! O nouă grădină senzorială, inaugurată la Constanța

Terapie pentru simțuri, în mijlocul naturii. O nouă grădină senzorială a fost inaugurată în cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 33 din Constanța, cu sprijinul campaniei “Music for Autism”. De noul proiect intitulat “Magia naturii-muzică, emoție, culoare și armonie” se vor bucura copiii cu dizabilități și nu numai. Grădina deține plante aromatice, dar și o alee terapeutică, pe care copiii pot umbla desculţi.

Ideea acestor grădini senzoriale aparține Asociației Art Music for people și vine să aducă natura mai aproape de copiii cu dizabilități, și nu numai. Prin intermediul proiectului, copiii din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 33 Constanța și nu numai, beneficiază de terapie prin grădinărit, terapie ocupațională dar şi terapie senzorială, aceasta ajutând la stimularea simţurilor, reconectarea cu natura, îmbunatăţirea stării de sănătate şi creşterea gradului de independenţă pentru beneficiari. Totodată, copiii vor desfășura activitățile outdoor. Este cunoscut faptul că educația outdoor se adresează tuturor celor trei nivele de învățare, cognitiv, motric și afectiv, astfel micuții pot învăța mai multe lucruri despre mediul înconjurător și cum pot contribuii la protejarea lui; învaţă despre propria persoană, propriile limite şi cum pot fi acestea depăşite; comunică şi colaborează eficace în cadrul unui grup. Scopul urmărit în activitățile outdoor este de a dezvolta personalitatea fiecărui copil. La inaugurare a fost prezent și primarul Constanței Vergil Chițac.

”Dacă noi astăzi inaugurăm o gradiniță atât de frumoasă este un semn că cei mici sunt fericiți iar cei mici sunt cei mai importanți, dar la fel de importanți sunt și dascăli și aceștia sunt fericiți”, a declarat primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Grădina deține plante aromatice, precum şi o alee terapeutica – pe care copiii pot umbla…desculţi. Aleea are mai multe suprafeţe: pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn. Faptul că trebuie să te descalţi, să rămâi în picioarele goale pentru a putea să simţi sub tălpi, texturile aleii senzoriale, trezeşte o stare aparte, pentru cei care încearcă această experiență. Asemeni unei teleportări în mijlocul naturii. Realizarea grădinii senzoriale a fost posibilă datorită campaniei Music for Autism, ai cărei ambasadori sunt membrii trupei Cargo. Zeci de concerte au susținut aceștia, iar banii strânși au fost folosiți în astfel de scopuri caritabile.

”Mulțumim astăzi pentru lucrurile pe care am reușit să le facem tuturor celor care au venit la concertele noastre si mai ales ambasadorilor nostri, trupei Cargo”, a declarat Simina Radoslav, PR Asociația Art Music for People 

”Formația Cargo a fost invitată în urmă cu 11 ani să participe la această campanie și am acceptat cu mare drag și țin să-i felicit pe toți cei implicați în această frumoasă campanie. Este a patra oară când inaugurăm o grădină, este frumos ce faceți și devine obișnuită ceea ce este și mai lăudabil”, a declarat  Tavi Pilan, membru Cargo.

Grădina senzorială este realizată din materiale rezistente la intemperii, iar inaugurarea ei s-a încheiat cu un târg dedicat toamnei.

Related Articles

Back to top button