Social/Economic

Muftiul Muurat Iusuf: „Să aveți o Noapte de Regaip binecuvântată și fie ca bunul Allah să ne accepte rugăciunile! Amin!”

În municipiul Constanța, slujba efectuata cu ocazia acestei sărbători se va ține începând cu ora 16:52 la geamia Anadolchioi de pe strada Farului.
Regaip Kandili se sărbătorește în prima noapte de vineri a Lunii Recep. Este noaptea reculegerii, a „căutării” sinelui, noaptea căinței și a „contabilizării” tututor faptelor din ultimul an.
În această noapte, credincioșii recită din Coran și cu acest prilej se poate citi și viața Profetului (Pbu-h).
În religia islamică, pe lângă cele două mari sărbători religioase, Eid Al-Fitr (Sărbătoarea Ramadanului) și Eid Al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului), mai sunt și cinci nopți sfinte denumite kandil. Patru dintre acestea, printre care și Regaip Kandili, se sărbătoresc în cele trei luni sfinte: Recep, Șaban și Luna Sfântă Ramazan. În a 27-a noapte a lunii Recep se celebrează Mirac Kandili (Noaptea Ascensiunii), în a 15-a noapte a lunii Șaban se celebrează Berat Kandili (Noaptea Iertării), iar în a 27-a noapte a Lunii Sfinte Ramazan se celebrează Laylatul Kadr Kandili (Noaptea Puterii).
Cea de-a cincea Noapte Sfântă se celebrează în a treia lună a calendarului islamic, Rebiul Evvel, în a 11-a noapte, când se sărbătorește Nașterea Profetului.
Cu prilejul Regaip Kandili, Șeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, transmite tuturor credinicioșilor musulmani următorul mesaj:
„Să aveți o Noapte de Regaip binecuvântată și fie ca bunul Allah să ne accepte rugăciunile! Amin!
Regaip kandılınız qayırlı bolsın!
Regaip kandiliniz mübarek olsun!”

Related Articles

Back to top button