Administratie

Ce a transmis pe pagina de Facebook edilul Constanței, Vergil Chițac, după ce CLM a votat pentru constituire ca parte civilă în dosarul competiției de bărci, de pe lacul Siutghiol

Consiliul Local Municipal Constanța s-a reunit, astăzi, în ședință extraordinară, la care au participat 26 de consilieri locali municipali, dar nu și primarul Vergil Chițac. Pe masa consilierilor a fost proiectul ce prevede ca Primăria Constanța să fie parte civilă în dosarul referitor la competiția de ambarcațiuni de viteză pe Lacul Siutghiol. Cu 25 de voturi pentru, proiectul a fost adoptat.

În urma votului exprimat astăzi, UAT Constanța se constituie ca parte civilă cu suma stabilită de instanță în dosarul penal 94/P/2023, conform adresei 4472/ 4.12.3023 trimise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție.

În urma votului, liderul consilierilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu, consilierul USR, Florin Cocargeanu, dar și primarul municipiului Constanța Vergil Chițac și-au exprimat punctul de vedere în mediul online, pe paginile de socializare. Mai jos, redăm integral postările acestora.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac:
”Astăzi, prin vot, Consiliul Local s-a constituit parte civilă în dosarul care vizează finanțarea de către Primăria Constanța, prin votul Consiliului Local, a unei etape din competiția de Formula Unu pe apă care a avut loc vara trecută pe lacul Siutghiol. Vorbim despre o etapă a unei competiții mondiale și despre o ocazie excelentă de a promova stațiunea Mamaia în plan internațional. Iată că, prin împrejurări pe care nu le pot comenta în acest moment, am ajuns într-un dosar penal!
Înțeleg votul de azi. Susțin în totalitate și sunt de acord cu poziția consilierilor locali, indiferent de culoarea politică. Consilierii au votat cum era firesc.
Opinia mea o știți și o reiterez răspicat: prejudiciul nu există, pentru că evenimentul a avut loc și s-a desfășurat cu respectarea strictă a legii!
Îmi permit un singur comentariu de amator în ale justiției pe care îl pot face pe marginea acestei situații: Legea prevede ca punctul de vedere al Consiliului Local să fie cerut la momentul în care dosarul trece de Camera preliminară, până la primul termen de judecată. Probabil pentru a prezenta mult mai clar situația celor cărora li se cere exprimarea unei opinii, prin vot. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat. Mă întreb de unde vine această grabă? Cu aceasta consider subiectul închis! Avem lucruri importante de făcut, lucrări cruciale de derulat și finalizat, toate pentru Constanța și pentru constănțeni”, a scris pe facebook, edilul Constanței, Vergil Chițac.
Și liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu și-a exprimat opinia în urma votului, pe facebook. Iată postarea integral.
”La inițiativa PSD, astăzi a vut loc ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanța. Ședință în cadrul căreia a fost votat proiectul de hotărâre înaintat de consilerii social-democrați privind constituirea ca parte civilă a Municipiului Constanța în procesul legat de concursul cu bărci de mare viteză de pe lacul Siutghiol din vara anului 2023.
În urma votului exprimat astăzi, UAT Constanța se constituie ca parte civilă cu suma stabilită de instanță în dosarul penal 94/P/2023, conform adresei din 4.12.3023 trimisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție.
Astfel, s-a intrat în normalitate și, mai important decât orice, Municipiul Constanța va putea să recupereze prejudiciul, în cazul în care instanța va stabili că acesta există.
Demersul nostru a fost o acțiune firească din punct de vedere administrativ, cu atât mai mult cu cât în acest dosar este inculpat primarul Vegil Chițac, acest lucru neînsemnând că ne pronunțăm, într-un fel sau altul, în privința stabilirii vinovățiilor.
PSD a cerut respectarea legii încă din vara anului 2023, atunci când a fost aprobată organizarea evenimentului de pe lacul Siutghiol.
Nimeni nu este deasupra legii, oricum s-ar numi și orice funcție ar deține!”, a scris pe facebook, Costin Răsăuțeanu, consilier local PSD.
Redăm mai jos și punctul de vedere al consilierullui local USR, Florin Cocargeanu.

”Astăzi a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Local Constanța, în care a fost supus la vot proiectul de hotărâre prin care Consiliul Local Constanța se va constitui, în numele Municipiului Constanța, ca parte civilă în dosarul DNA în care primarul Vergil Chițac este cercetat pentru fapte de corupție. Constituirea ca parte civilă în acest dosar este un lucru firesc, iar consilierii USR au votat pentru, așa cum au facut-o și în cazurile lui Radu Mazare și Decebal Făgădău, urmând ca Justiția să stabilească dacă a fost adus vreun prejudiciu și dacă există sau nu vinovați. Încă o dată, domnul primar a ales să sfideze cetățenii și Consiliul Local și nu a participat la ședință. Deși a intrat în ultimul an de mandat, continuă să desconsidere consilierii locali prin aversiuni nejustificate și dă dovadă de nepăsare față de cetățenii pe care ar trebui să îi reprezinte. Nu de puține ori am fost puși în fața refuzului de a pune pe ordinea de zi proiecte de hotărâre inițiate de consilierii locali, deși acestea trebuiau supuse la vot. Din ambiții puerile nu acceptă ca ședințele să aibă loc în format fizic și nu implementează sau blochează proiectele prinse în buget de aceștia chiar, doar pentru că sunt ale opoziției. Chiar dacă a încercat să impiedice constituirea ca parte civilă prin faptul că timp de 25 de zile nu a pus la dispoziția Consiliului Local adresa trimisă de DNA, proiectul de hotărâre a fost adoptat.”, a scris în mediul online, Florin Cocargeanu.

Related Articles

Back to top button