Politica

USR Constanța, subiecte de interes

USR Constanța a organizat prima conferință de presă din acest an în cadrul căreia au fost discutate subiecte de interes atât pe plan local, cât și pe plan național. Prezenți la aceasta au fost președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion și fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene din partea USR, Cristian Ghinea.

În ultima ședință a consiliului local s-a votat constituirea ca parte civilă a municipiului Constanța într-un dosar penal în care este inculpat primarul Constanței.

„Este important momentul pentru că, în cazul în care se va pronunța, la un moment dat, o hotărâre de condamnare, municipiul poate recupera mult mai ușor prejudiciul, nefiind nevoie să înceapă alte procese. Asta era miza. Interesul municipiului a fost acesta de a ne constitui parte civilă. Partea criticabilă, pe care deja am adus-o în discuție în spațiul public, este aceea că primarul Vergil Chițac a ținut această corespondență departe de ochii consilierilor locali timp de aproximativ 25 de zile, astfel încât anul trecut nu s-a discutat acest proiect și nu a fost votat. O chestiune care ține mai degrabă de o atitudine abuzivă. Corespondența adresată consilierilor trebuie să parvină consilierilor și nu primarului și este inadmisibil ca primarul să țină blocată această corespondență și să o intercepteze pentru a nu ajunge la consilierii locali”, a declarat președintele USR Constanța, Stelian Ion.

Următorul subiect pe ordinea de zi în cadrul conferinței de presă organizată de USR Constanța a fost tăierea fondurilor pentru construcția spitalului Mama și Copilul.

„La Constanța, prin acest plan național de redresare și reziliență, aveam un proiect care era finanțat din PNRR grație eforturilor pe care le-a făcut, în principal, colegul meu, Cristian Ghinea, cât a fost ministru. Aveam această finanțare: bani europeni pentru construcția unui binemeritat spital „Mama și Copilul”, spital județean în Constanța. Problema este că acest spital a fost tăiat de pe lista de finanțare din PNRR în mod arbitrar de ministrul Rafila. Nu a dat până în prezent nicio explicație plauzibilă pentru care a făcut acest lucru și acum trăim cu emoția de a căuta alte surse de finanțare. Sper, în cele din urmă, să fie găsite aceste surse de finanțare. Este absolut anormal să ai aceste resurse și să le dai cu piciorul”, a declarat președintele USR Constanța, Stelian Ion.

„Știrea urâtă, știrea negativă este că, de fapt, Constanța a pierdut un spital și este rezultatul indolenței domnului Rafila care, de când a venit ministru, a fost obsedat cum să pună mâna pe banii de proiecte tehnice din PNRR în loc să fie obsedat, în sensul pozitiv, să facă acele proiecte. Și Constanța este o victimă. Din cele 2 investiții majore pe care le aveați acolo, deocamdată a rămas cel de Cardiologie și Oncologie, noua secție de la policlinica municipală, dar atenție. Și ăsta trebuie finalizat până în 2026. Deocamdată s-a dat autorizația de construcție. Deci nici măcar nu s-a pus prima mistrie acolo. S-a dat autorizația de construcție. Este un apel pe care trebuie să-l facem la acest guvern să se miște și cu acest spital pentru că dacă nu e gata până în 2026, se pierd banii”, a declarat Cristian Ghinea, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene din partea USR.

O altă investiție majoră pentru Constanța este un campus pentru învățământul dual, se pare cea mai mare investiție de după revoluție pentru învățământ. În noul an, USR Constanța are gânduri optimiste și speră că va fi un an cu mai multe succese pentru orașul nostru.

Related Articles

Back to top button