Actualitate

Transportatorii și fermierii, continuă protestele! La Constanța, un luptător SAS a scos arma la un șofer

La Constanța protestele transportatorilor și fermierilor au degenerate, iar un luptător din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale a scos arma și a îndreptat-o spre un șofer. Polițiștii susțin că bărbatul a ignorat avertismentele agenților, însă martorii spun că de fapt omul nu făcea parte din grupul protestatarilor, ci dorea doar să meargă acasă. Și ceilalți șoferi   s-au plâns de faptul că au fost bruscați și li s-a vorbit urât. În cele din urmă spiritele s-au calmat, dar transportatorii nu renunță la proteste.

Protestul a început în jurul orei 18.00. Zeci de șoferi de tractoare și autocamioane au plecat de la Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu spre Constanța. Voiau să ajungă în Portul Constanța, însî la ieșirea din oraș au fost întâmpinați de mascați, care i-au întors din drum. Ar fi trebuit să meargă înapoi de unde plecaseră, însă pe drum protestatarii     s-au răzgândit și au blocat varianta ocolitoare a orașului. Oamenii se plâng și spun ca le-a ajuns cuțitul la os. Taxele s-au mărit, RCA-ul la fel, iar prețul carburanților a urcat și el. Mulți dintre fermieri sunt în pragul falimentului.

”Anul trecut RCA ul era 90 de milioane adică 9 mii de lei, acum s-a făcut 170 de milioane, 17 mii de lei. Rovinieta 6 7 mii de lei, intrarile la port s-au scumpit si ele imediat dupa anul nou, unde o să ajungem”, a declarat unul dintre protestatari.

”Autostrada tot o sa blocăm să vedem alimentele cum mai ajung la supermarket, angajații cum mai vin în supermarketuri la muncă, o să sune toți patronii domnule nu mi-au venit angajații, ce se întâmplă, de ce nu vin la muncă?”, a declarat un alt protestatar. 

Zeci de jandarmi și polițiști au fost trimiși pentru a gestiona situația. Șoferii au fost pur și simplu blocați și nu au mai fost lăsați să-și continue drumul, aceștia intenționând să plece din nou spre Constanța. La un moment dat, șoferul unui autoturism ar fi încercat să iasă din coloană și să meargă spre Ovidiu, moment în care un luptător din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale s-a poziționat cu genunchiul pe autoturism și a îndreptat arma din dotare către șofer.

”Au stat tot timpul cu armele încărcate și cu mâinile pe trăgaci, de parcă eram condamnați la moarte. Nu mi se pare normal, nu am făcut nimic. Poliția Română înjură, ne adresează injurii”, a transmis un alt protestatar. 

”Colegul meu a fost agresat, s-a tras de haine fără să facă absolut nimic, s-a dat jos și stăteam pentru că eram blocați de poliție, noi am ieșit să ne exprimăm offul pe care îl avem, scumpirile la RCA, accizele la motorină, TVA-ul. + cum a motivat că a scos arma? A zis să coboare jos, că unde se duce și a zis că mă duc acasă cu copilul, după ce l-a dat jos și a explicat că merge acasă abia atunci l-a lăsat”, a precizat un alt protestatar. 

La aproape două ore de la incident, inspectoratul Județean de Poliție, prin purtătorul de cuvânt a reactionat, precizând că luptătorul a acționat pentru a înlătură pericolul in care   s-ar fi aflat dispozitivul de ordine dar și ceilalți protestatri.

”În seara de 13 ianuarie a.c, în timpul protestului transportatorilor din municipiul Constanța, unul dintre participanții la trafic nu a respectat dispozițiile polițiștilor aflați în dispozitiv și s-a îndreptat cu autoturismul către participanții la acțiunea de protest, precum și către efectivele dispozitivului de ordine și siguranță publică. În acest context, un luptător din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, pentru a înlătura pericolul la adresa dispozitivului de ordine, precum și a protestatarilor, s-a poziționat cu genunchiul stâng pe vehiculul condus de persoana respectivă și a îndreptat arma din dotare către blocul motor al vehiculului. Menționăm că este vorba de o armă cu muniție neletală”, a declarat Olimpia Ceară, purtător de cuvânt IPJ Constanța. 

După aproape 5 ore de proteste și negocieri cu forțele de ordine, protestatarii s-au retras. Astăzi, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, cu ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor. Între timp, transportatorii și fermierii își continuă protestele.

Related Articles

Back to top button