Proiectul de modernizare a termiei continuă cu etapa a IV-a, anunță primarul Vergil Chițac
Cel mai important proiect de infrastructură din Constanța intră într-o nouă etapă. Municipalitatea anunță că a fost semnat contractul de lucrări pentru etapa a IV-a de modernizare a sistemului de termoficare. Astfel, vor fi înlocuiți aproximativ 100 km de traseu cu conducte noi și vor fi modernizate 12 puncte termice. Finanțarea de aproximativ 30 de milioane de euro se va realiza din Programul Termoficare al Ministerului Dezvoltării.
Lucrările la rețeaua de transport și distribuție a sistemului de termie continuă. Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a anunțat că a semnat contractul pentru execuția lucrărilor din etapa IV a proiectului “Reabilitarea Rețelelor Termice Secundare și Contorizarea la Nivel de Scară pentru Municipiul Constanța – Etapa IV”. În această nouă etapă, vor fi înlocuite conducte pe circa 100 km de traseu și modernizate 12 puncte termice.
”Etapa 1 finalizată, etapa a doua si a treia sunt cu finalizare probabil până la jumătatea acestui an, etapa a patra prevede un număr de 12 puncte termice si 100 km de traseu, după această etapă urmează etapa 5, 6 astfel încât să se închidă conturul pe termoficare.”, a declarat Liviu Popa, director Termoficare Constanța.
Proiectul beneficiază de finanțare din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin intermediul Programului Termoficare. În ciuda disconfortului de moment, mega proiectul municipalității este cea mai importantă investiție din Constanța din ultimii 30 de ani, de pe urma căreia vom beneficia mulți ani de acum încolo, anunță directorul companiei de termoficare.
”În ce scop se fac aceste modernizări? În scopul asigurării unui confort termic și asigurării unui preț accesibil și predictibil pentru consumatori și toate aceste finanțări venite de la Uniunea Europeană au bătaie lungă. Va veni momentul în care din punct de vedere al diminuării poluării se va interzice așa cum s-a programat arderea combustibililor fosili în centrale proprii de apartament și atunci municipalitatea trebuie să aibă o alternativă la încălzire, la apă caldă pentru populație, ori sistemul centralizat este cel care este ecologic, cel care nu intoxică, nu produce incendii, nu produce explozii la consumatorul final și nici pe traseu”, a declarat Liviu Popa, director Termoficare Constanța.
La terminarea lucrărilor, pierderile de energie termică vor fi mai reduse, iar necesarul de combustibil va scădea semnificativ. Un alt efect benefic va fi echilibrarea hidraulică a blocurilor, care va permite îmbunătățirea alimentării cu apă caldă și agent termic. Contractul de finanțare are o valabilitate de 3 ani, iar valoarea totală a acestuia depășește 146 milioane de lei.