Actualitate

Perioade și zone de prohibiție în Rezervației Biosferei Delta Dunării

60 de zile. Aceasta este perioada de prohibiție în Delta Dunării propusă, potrivit anunțului făcut de către Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. De asemenea au fost înaintate de către instituție și zonele de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2024.

Ordinul instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în ordin. Se interzice pescuitul în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, vii în Complexul Razim – Sinoe și lacurile littorale.

De asemenea, potrivit ARBDD  sunt declarate ca fiind zone de refacere biologică pentru resursele acvatice vii, în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării: Dunărea Veche, sectorul cuprins între confluența cu canalul Sulina, – Lacul Gâsca din Complexul Somova – Parcheș, Lacurile Erenciuc și Zmeica, Canalul Bărbosu, Canalul de legătură Lopatna, zona cuprinsă între lacul Matița și lacul Merhei, brațul Sfântul Gheorghe și Chilia și nu numai.

În ceea ce privește speciile de pești ce nu pot fi pescuiți în perioada de prohibiție amintim  știuca, șalăul, bibanul, racul, sturionul și linul.

Pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii cu reținerea unui singur exemplar/zi, dintr-o singură specie.

De asemenea, pescarii ce desfășoară activități de pescuit recreativ/sportiv în teritoriu nu pot transporta o cantitate de pește mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numărul de zile în care au desfășurat activitatea.

Related Articles

Back to top button