ActualitateEducație/Cultura

Unirea, sărbătorită la Constanța

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită la Constanța, în Piața Ovidiu, în prezența oficialităților, armatei și a zeci de constănțeni de toate vârstele. S-a intonat imnul, ÎPS Teodosie a oficiat slujba religioasă, iar la final, toți cei prezenți la sărbătoare s-au prins în hora unirii. Astăzi se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor, actul de naștere a statului unitar român modern.

La Constanța, ceremonia dedicată Unirii Principatelor Române din Piața Ovidiu a început cu slujba religioasă oficiată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți. Zeci de constănțeni de toate vârstele au asistat la eveniment, printre ei și oficialități. Ceremonialurile au continuat cu onorul militar, intonarea Imnului Național al României, alocuțiuni, dar și defilarea gărzii de onoare.

Deși temperaturile nu au depășit astăzi 4, 5 grade Celsius, constănțenii au venit cu mic cu mare la sărbătoarea Unirii, ce ne amintește de actul istoric realizat sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un demers de voinţă politică al celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă, dar extrem de importantă, în crearea statului unitar român modern.

”Este foarte frumos, venim în fiecare an. E mai frig dar merge. O data e 24 ianuarie”, a declarat un constănțean

”Este Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 1859, venim de la biserică, de la maslu și am venit aici să cinstim această unire. Dacă nu era Unirea nu era România atât de cunoscută și toți o caută și o să o mai caute că e frumoasă”, a declarat un alt constănțean. 

La finalul ceremoniei, constănțenii alături de oficialități, s-au prins în marea horă a unirii, care a umplut Piața Ovidiu. Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti ca domnitor al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iaşi domnitor al Moldovei, este ziua în care s-au împlinit aspiraţiile naţionale ale revoluţionarilor de la 1848, care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept „cheia de boltă fără de care s-ar prăbuşi întreg idealul naţional”.

Related Articles

Back to top button