Actualitate

S-a lăsat cu amenzi de la Garda de Mediu Constanța pentru firma care execută lucrările de reamenajare a parcului de la Gară

S-a lăsat cu sancțiuni în cazul proiectului de reamenajare a parcului din zona Gării municipiului Constanța. Garda de Mediu a amendat cu 15 mii de lei societatea care se ocupă de execuție, după ce comisarii au constat că mai mulți copaci au fost afectați, iar între aceștia a fost depozitat pământ și resturi de dale. Deși au fost tăiați arbori din parc, reprezentanții Primăriei susțin că suprafața de spațiu verde nu va fi afectată, ci odată cu plantarea de noi copaci, zona de agrement va crește.

Se lucrează intens în cadrul proiectului de reamenajare a parcului din zona Gării municipiului Constanța. Lucrările au inclus și tăierea arborilor, după cum susține municipalitatea, cu precizarea că ei vor fi înlocuiți, conform obiectivului de investiții. Cu toate acestea, societatea care se ocupă de execuție a fost sancționată recent de Garda de Mediu Constanța, cu 15 mii de lei, în urma unor neconformități.

”Câțiva copaci erau vătămați și se vedea că posibil de la utilajele cu care se lucra în parc, iar în interiorul parcului printre copaci era pot spune un munte de pământ în amestec cu dale de beton abandonate în zonă care pur și simplu sofocau acei copaci. Acele resturi dacă sunt considerate deșeuri din amenajare nu aveau ce căuta pe acel amplasament +  drept urmare finalizarea controlului s-a soldat cu sancțiuni în valoare totată de 15 mii de lei. Inclusiv măsuri     s-au stabilit de eliminare a deșeurilor către un operator autorizat și alte măsuri care țin de zona respective. Menționez că lucrările sunt avizate de Agentia de Mediu și păcat că s-au distrus acolo niște copaci căci prin proiect trebuie să câștigăm 2000 de metri pătrați de spațiu verde”, a declarat Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu Constanța 

La rândul lor, activiștii de mediu au atras atenția că firma angajată de municipalitate a intrat pe teren cu utilaje specifice construcțiilor de clădiri, tasând solul și rădăcinile arborilor într-un mod care face aproape imposibilă viața plantelor. Apoi au scos tot gardul viu care înconjura parcul pe o lungime de 1 kilometru, pentru a fi înlocuit cu betoane și fier forjat. Primăria a reacționat, și spune că lucrările se desfășoară sub supravegherea unor specialiști horticultori, iar la final localnicii vor avea mai mult spațiu verde decât înainte, odată cu plantarea de noi copaci.

”Unde ați văzut dumneavoastră rădăcinile în aer sunt practic pe aleile din asfalt unde am decopertat între 35 și 40 de cm pentru a pune pământ pentru că noi facem alte alei din beton poros pentru role, pentru biciclete, pentru copii”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul Constanței.

În continuare, comisarii vor monitoriza respectarea măsurilor impuse în urma controlului, dar și a normelor de mediu reglementate în avizele de lucrări.

”Prin acele acte de reglementare care se emit sunt stabilite condiții clare de realizare a proiecteleor în care se menționează cum sunt gestionate deșeurile, ce măsuri să se ia astfel încât să se prevină poluarea atomosferică și alte măsuri care trebuie respectate de executantul lucrărilor”, a declarat Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu Constanța.

Obiectivul proiectului este reconversia și refuncționalizarea prin lucrări specifice a suprafeței Parcului Gării din Constanța, și transformarea ei în zonă de agrement și petrecere a timpului liber pentru comunitate. Pentru reabilitarea parcului se vor cheltui peste 17 milioane de lei. Parcul Gării din Constanța are 45 de mii de metri pătrați și este casă pentru copaci în vârstă de 60 de ani.

Related Articles

Back to top button