Actualitate

Care este explicația pentru faptul că Marea Neagră a devenit…roșie?!

Imagini spectaculoase cu Marea Neagră care a devenit roșie. Acestea au fost surprinse de un scafandru amator din Constanța, în dreptul plajei din oraș. Fenomenul este unul rar întâlnit în zona litoralului romanesc. Biologii spun că este nevoie de prelevare de probe și analize concrete pentru a afla cauza. Însă cred că cel mai probabil ar fi vorba despre o argilă bogată în fier.

Și anul trecut Marea Neagră s-a înroșit peste noapte. Atunci specialiștii au stabilit că de vină a fost o argilă bogată în fier. Se pare că și de această dată colorarea mării în roșu este cauzată de un sediment argilos.

Inflorirea algală pare să fie exclusă de specialiști și asta pentru că deocamdată temperaturile sunt încă scăzute.

”Marea Neagră are câteodată si această culoare. Ar putea fi vorba de o explozie algală dar temperaturile sunt scazute și e puțin probabil sa avem de-a face cu o astfel de dezvoltare. O agitatie a fundului mării pe care s-a depus în urma lucrarilor de refacere costieră, un sediment argilos iar aceasta generaza o colorare a marii fara o implicare deosebita. Biologii se gândesc însă la efectul asupra biotei, aceasta argilă poate bloca circulatia unor sisteme biologice si poate colmata anumite zone de dez pe fundul marii ale algelor sau animalelor acvatice.”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog

O altă variantă ar fi apariția unor alge roșii. Însă la noi acestea nu apar foarte des și se formează când apele sunt calde și bogate în nutrienți. Ceea ce deocamdată nu este cazul. Un fenomen asemănător s-a mai produs în Marea Neagră în urmă cu câțiva ani, în Crimeea.

Related Articles

Back to top button