Actualitate

E lege: tinerii sub 18 ani nu mai au voie să cumpere energizante din magazine

E lege: tinerii sub 18 ani nu mai au voie să cumpere energizante din magazine. Băuturile populare printre copii nu se vor vinde în autmoate, iar în magazine vânzătorii care nu respectă regulile riscă amenzi de zeci de mii de lei. Doi din trei tineri consumă energizante zilnic, potrivit studiilor.

Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, cu 238 de voturi „pentru”. Proiectul face referire la băuturile energizante, dar și la băuturile care conțin combinații de vitamine și minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină și carnitină. Pe lângă substanțele care pot afecta sănătatea tinerilor, o astfel de băutură conține și o cantitate însemnată de zahăr. Medicii spun că un consum regulat poate duce la boli cardiovasculare, dar și la efecte negative asupra dezvoltării creierului.

”Energizantele aduc un surplus foartew mare de calorii dar și de alte substanțr excitante pe care un copil, un tânăr la vârsta de 14, 15, 12 ani nu ar trebui să le consume. Sunt aminoacizi băgați acolo, este o cantitate foarte mare de cofeină și Dumnezeu știe ce multe alte substanțe care le fac foarte mult rău. Din păcate mulți tineri ajung la serviciile de urgență datorită consumului excesiv de excitante care le poate cauza probleme cardiace, probleme cu tensiunea, probleme de creștere de ritm cardiac asta pe lângă faptul că având o cantitate foarte mare de glucoză și de zahăr în ele pot duce la probleme cu glicemia sau chiar și cu greutatea consumate foarte mult”, a declarat dr. MIHAELA IFTENE, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice. 

Proiectul a ajuns pe masa parlamentarilor anul trecut și are la bază cifre alarmante. 18% dintre minorii care consumă băuturi cu efect energizant au sub 10 ani… Iar în astfel de cazuri, dependența apare rapid. Proiectul de lege a trecut de parlament si merge la presedinte pentru a fi semnat. Comercianții care vor vinde astfel de băuturi minorilor vor fi amendați cu până la 30.000 de lei, dar se pot alege și cu suspendarea activității pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile. Autoritățile vor face controale, însă pot acționa și în baza unor sesizări pentru a-i amenda pe cei care încalcă legea.

Related Articles

Back to top button