Actualitate

Ministrul mediului, la Constanța! S-a întâlnit cu operatorii de pe litoral. Care sunt concluziile

Sezonul estival bate la usa insa operatorii de pe litoral se confrunta cu aceleasi probleme. Licitatiile pentru plaje nu s-au organizat nici pana acum, iar in aceste conditii pregatirea plajelor pana la 1 mai este din nou pusa sub semnul intrebarii. Ministrul mediului a fost prezent la Constanta, unde s-a întâlnit cu operatorii si pare sa fi inteles ca inchirierea suprafetelor de plaja pentru o perioada scurta nu este viabila. Asta inseamna preturi mari si servicii proaste pentru turisti. Doar ca deocamdata nici inchirirea pe termen lung nu se poate realiza mai ales ca intre timp procesul de inisipare a dus la aparitia unor noi suprafete de plaja care vor trebui si ele administrate intr-un fel.

Prima oprirea a lui Mircea Fechet a fost la Eforie Sud, acolo unde litoralul romanesc a castigat 23 de hectare de plaja nou nouta, in urma procesului de inisipare. Iar daca la Mamaia pe alocuri plaja s-a transformat in autostrada, nisipul este plin de scoici iar intrarea in apa, abrupta, altfel par sa stea lucrurile la Eforie Sud.

Aici nisipul adus din mare este mult mai fin si nici distanta pana la apa nu este atat de mare ca in zona de nord din Mamaia.

Discutam de o plaja care in anii trecuti nu exista. Marea ajungea pana in dig iar azi putem spune ca aprox 23 de hectare de plaja vor fi date in folosinta asta va insemna beneficia de medii dar si un beneficiu ptr activitatea economica si turistica”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului 

Plajele noi ar trebui sa fie motiv de bucurie atat pentru turisti cat si pentru operatori. Numai ca lucrurile nu stau deloc asa. De cand a inceput acest process, au aparut si problemele. Initial operatorii nu aveau voie sa isi monteze sezlonguri pe suprafetele noi, pentru ca asa spunea Uniunea Europeana, apoi nu li s-a permis sa isi ridice beach baruri. Iar acum cea mai mare problema o reprezinta licitatiile pentru suprafetele ale caror contracte au expirat sau urmeaza sa expire. La finele lui 2022, 70 de astfel de sectoare s-au aflat in aceasta situatie. Pentru ele s-au organizat licitatii insa anul acesta vor expira din noul. Iar lor li se mai adauga inca 129  pentru care termenul expira orcum in acest an.

”Concluzia finala a fost ca plajele s ase inchirieze pe 10 ani ca agentii s aisi scoata investiile majore si sa isi amoirtizeze cheltuielile. 00.34 + 01.12 probabil se va face tot dupa 2 aniptr ca nu e correct fata de ce  s-a intamplat anul trecut. Multe dintre contracte expira anul acesta iar la primavara intram din nou in loicitatie. Tot pe 2 ani urmand ca pe baza unor acte normative sa trecem la o licitaie pe 10-15 ani”, a declarat Nicolae Bucovală, proprietar hotel 

”Alte 70 de suprafete au ramas fara contracte la finalul sezonului trecut. Am trimis adrese si am atentionat ca nu vrem aceeasi situatie critica de anul trecut. 00.43 + 00.50 Avem contracte expirate si am cerut imediat demararea acestor licitatii, am explicat ca este nevoie de 6 luni ca sa poata lucre in legalitate si nu ilicit ca anul trecut. Si am explicat ca avem nevoie de o durata mai mare decat 2 ani. E nevoie de predictibilitate. Sezlongul va costa mai mult ptr ca agentul vrea sa isi recuoereze investitia”, a declarat Corina Martin, presedinte Resto Cta 

Ministrul pare sa fie si el pe aceasi lungime de unda cu administratorii de plaje sau hotelierii. 2 ani este o perioada prea scurta si toata lumea ar avea de pierdut: si administratorii dar si turistii.

”Este nevoie sa schimbam optica, strategia din anii trecuți. Atunci ministerul mediului și apele romane erau interesate de cum sa obțină mai mulți bani. Nu este asta soluția cea mai fericita. +  mi-au spus operatorii 2 ani nici nu apuca sa își instaleze investițiile ca trebuie sa le demoleze. Sa le construiești costa, sa le demolezi costa și cred ca o perioada minima trebuie legata de durata de amortizare a acelor cheltuieli ca să nu îi jupoaie pe turisti”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului 

Numai ca de la vorbe la fapte este cale lunga. Si deocamdata ministrul mediului nu a inaintat si o data concreta la care vor fi organizate licitatiile pe perioade lungi. Mai grav este ca nu se stie nici cand vor fi organizate cele pentru doi ani. Oficial sezonul estival incepe pe 1 mai, iar atunci plajele trebuie sa fie pregatite cu toate facilitatile necesare pentru turisti.  beach baruri, sezlomguri, grupuri sanitare sau cabine de schimb. Pentru ca acest lucru sa se si intample licitatiile ar trebui organizate in cel mai scurt timp posibil.

Related Articles

Back to top button