Emoții pentru elevii claselor a XII-a. Astăzi a început simularea examenului de bacalaureat
Emoții pentru elevii claselor a XII-a. Astăzi a început simularea examenului de bacalaureat, cu proba de limba română, în care viitorii absolvenți de liceu își pot testa, prin rezolvarea subiectelor, cunoștințele în perspectiva examenului de bacalaureat din lunile iunie și iulie. Proba de română a început la ora 9:00. La Constanța, simularea s-a organizat în 58 de unități de învățământ, iar la probă s-au înscris peste 5600 de elevi din clasele terminale de liceu. Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie.
Așadar, începând de astăzi și până pe 7 martie, are loc simularea examenelor naționale din anul școlar 2023 – 2024, organizată la nivel național de Ministerul Educației, cu probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvență redusă.
Prima probă la limba și literatura română s-a desfășurat astăzi, începând cu ora 9.00. Mâine, 5 martie urmează proba la matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie, iar pe 6 martie se va organiza proba la alegere a profilului și specializării. Pe 7 martie avem proba la limba și literatura maternă, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.
Simularea se va organiza în peste 1.320 de unități de învățământ și va implica participarea estimativă a peste 146.000 de elevi. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată. Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educație la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a.
Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie 2024 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog.
Întrucât vacanța din luna februarie a fost lăsată la decizia inspectoratelor școlare județene, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali, dar și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ, elevii din 14 județe s-au bucurat de… libertate în intervalul 26 februarie – 3 martie. De astăzi însă, se reiau cursurile pentru modului IV și se încheie vineri, 26 aprilie 2024, când începe vacanța de primăvară. Prevăzută de sâmbătă, 27 aprilie 2024 și se încheie marți, pe 7 mai 2024.
Modulul V începe miercuri, 8 mai 2024 și se încheie vineri, 21 iunie 2024. Vacanța de vară începe sâmbătă, 22 iunie 2024, iar noul an școlar începe luni, pe 9 septembrie 2024.