Actualitate

Militarii morți în accidentul aviatic de la Cogealac au fost comemorați la 2 ani de la tragedie

S-au împlinit doi ani de la dublul accident aviatic din județul Constanța. Pe 2 martie 2022, un avion s-a prăbușit, iar elicopterul cu salvatori trimis în ajutor a dispărut de pe radar la scurt timp de la decolare. Opt militari au murit atunci. Dublul accident aviatic a fost un eveniment unic în istoria accidentelor aviatice din zona Dobrogei. Militarii au fost comemorați in Cimitirul Militar din Constanța.

Au trecut doi ani de la tragedia aviatică de la Cogealac, în care au murit cei 8 militari. Unul se afla intr-un avion Mig-21 Lancer care zbura în misiune de noapte. La scurt timp de la decolare, aparatul a dispărut de pe radarul de la Kogălniceanu, a pierdut legătura radio cu turnul de control și s-a prăbușit la ora 8 și 3 minute, langa comuna Cogealac. Șaptesprezece minute mai târziu, un elicopter militar IAR-330 Puma al Bazei Mihail Kogălniceanu a decolat în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG. Și elicopterul a avut aceeasi soartă: a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar după 19 minute de zbor. Dublul eveniment tragic s-a soldat cu 1 mort din avionul MiG și 7 morți din elicopterul PUMA.

 “Nu sunt cuvinte potrivite pentru a alina sufletele celor ramasi dar am convingerea ca rugaciunile aduc pace sufleteasca si pastreaza vie memoria colectiva”, a declarat Eduard Bachide, secretar de stat în MApN

“Acesti eroi pe care astazi i-am pomenit sunt nu numai eroi pentru noi oamenii ci si sfinti in imparatia lui Dzeu prin jertfa lor curata.”, a declarat Mircea Pricop, preot 

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au deschis un dosar penal in rem în legătură cu cele două incidente aviatice din Dobrogea. Dosarul are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Șase militari dintre cei opt căzuți la datorie sunt înmormântați în Cimitirul Eroilor din Municipiul Constanța.

Related Articles

Back to top button