Actualitate

Situație îngrijorătoare! Încă un delfin eșuat pe o plajă din Constanța

Situație îngrijorătoare pe litoral! Un delfin mort a fost descoperit în această dimineață în zona Casinoului din Constanța. Mamiferul a fost văzut de localnicii care se plimbau pe faleza si care sunat la 112. Biologii au mers si ei la fața locului, insă au decis sa nu îl mai ridice din cauza stării avansate de putrefacție. Au fost însă prelevate probe pentru a se stabili cauza morții.

Specialiștii spun că ar fi vorba de un marsuin, o specie care se ragăsește mai tot timpul anului în zonele portuare. Vine aproape de mal în căutare de hrană, iar de cele mai multe ori rămân blocați în plasele ilegale de pescuit montate în largul mării. De altfel, actiunile umane sunt de cele mai multe ori cauza morții delfinilor.

”Marea Neagră are mai multe specii de cetacce: delfini, afalini mari si inteligenți si marsuini, care sunt mai tot anul prezenti, stau in zona portuare. Acesta este si cazul delfinului esuat. Este un cetaceu care a murit de multa vreme, multi mor, cad la fund și nu mai stim de ei. Sunt aruncati de valuri atunci cand furtuna îi scoate în zona de litoral. Mor din cauza acțiunilor umane. Sunt si cauze naturale: vârsta înaintată sau competiția între exemplare și specii. Dar activități umane, pescuit, plase de pescuit sau lovire de ambarcatiuni. Aceștia sunt o mică parte din cele care pier, au un corp mai greu, dens și nu sunt ușor de găsit decat atunci când sunt rupti de valuri și furtuni și adusi pe zona litorala”, a declarat Adrian Bîlbă, biolog

Biologii au prelevat probe și vor încerca sa afle acum cu exactitate de ce a murit exemplarul eșuat pe plaja din Constanța. Din păcate situația este din ce în ce mai gravă iar numărul delfinilor eșuați pe litoralul românesc crește de la an la an.

”În comparație cu ceilalți ani situația eșuării cetaceelor pe litoralul românesc se prezintă cu 1 până la 4 exemplare eșuate până în acest moment. Însă acest fapt nu coincide neapărat cu vârfurile de eșuare înregistrate pe litoralul românesc și aici putem da câteva exemple anul 2012, anul 2017, 2022 când 203 exemplare au fost înregistrate eșuate pe plajele românești ale mării Negre. Cauzele pot fi multiple însă din păcate starea de descompunere avansată în care se regăsea marsuinul a făcut imposibilă atribuirea unei cause prin simpla observare vizuală”, a declarat Marian Paiu,  director executiv ONG Mare Nostrum

În 2023, peste 70 de exemplare de delfini au esuat pe litoralul românesc. La prima vedere cifra poate părea mică însă realitatea este alta. Populația de delfini din Marea Neagră a scăzut dramatic în ultimii ani. În urmă cu 70 de ani în toată Marea Neagră, erau în jur de două milioane de exemplare. În prezent, mai sunt 500.000. Iar ultima numărătoarea a arătat că în apele litorlaului românesc trăiesc în jur de 21.000 de delfini.

Related Articles

Back to top button