Actualitate

Anunțul momentului! Când începe programul Rabla 2024

Veste bună pentru şoferi! De săptămâna viitoare se va da startul programului Rabla 2024. Anul acesta vine, însă, şi cu schimbări: prima de casare pentru maşinile pur electrice s-a majorat la 120.000 de lei. Bugetul alocat pentru Programul Rabla 2024 este de 1.3 miliarde de lei, din care 300 milioane lei pentru Rabla Clasic şi 1 miliard de lei pentru Rabla Plus.

Exact într-o săptămână, pe data de 19 martie 2024, încep înscrierile în programul Rabla 2024, a anunțat Președintele Administrației Fondului de Mediu, Laurenţiu Neculaescu. Bugetul total al Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru 2024 este de 9,3 miliarde de lei, dintre care un miliard de lei va merge către Programul Rabla Plus. Pentru Rabla Clasic, bugetul va fi de 300 milioane lei, în scădere cu peste 200 milioane lei faţă de anul trecut.

Aşadar, în 2024, cuantumul ecotichetului pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric este redus la 25.500 de lei, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare în programul Rabla Plus. Totodată, este obligatorie casarea unui autovehicul vechi. În comparaţie, anul trecut, cuantumul acestui ecotichet a fost de 51.000 de lei pentru casarea unui singur autovehicul uzat, respectiv 54.000 de lei pentru casarea a două autovehicule uzate.

Pentru vehicule cu motor cu combustie internă, Programul Rabla oferă un tichet în valoare de 7.000 de lei pentru casarea unei maşini vechi, iar pentru casarea a două vehicule uzate, suma se ridică la 10.000 de lei.

Constănţenii – persoane fizice – care doresc să-şi schimbe autoturismul prin intermediul Programului Rabla, dar nu şi-au pregătit dosarul până acum ar trebui să se grăbească. Sunt necesare certificate fiscale de la ANAF şi de la SPIT, prin care să se demonstreze că nu aveţi datorii la stat.

Pentru a beneficia de reducerea oferită de stat prin „Rabla”, proprietarul mașinii trebuie să meargă la un dealer auto. Acesta va completa electronic documentația necesară înscrierii în program. Pentru asta va fi nevoie de actul de identitate al proprietarului; certificatul de înmatriculare al mașinii vechi; cartea de identitate a vehiculului; certificat de atestare fiscală pentru plata taxelor locale, declarație pe proprie răspundere prin care te angajezi să cumperi o mașină nouă.

Aplicația va genera un ecotichet, care va fi valabil 120 de zile, termen până la care trebuie achiziționat autoturismul nou.

Ulterior, proprietarul rablei trebuie să se prezinte cu autoturismul vechi la un centru autorizat de colectare și casare, de unde va obține certificatul de distrugere a autovehiculului uzat. După distrugere, proprietarul trebuie să  autoturismului din evidență circulației.

Pentru finalizarea dosarului, trebuie depuse la dealer certificatul de distrugere a autovehiculului uzat și certificatul de radiere din evidență circulației a autovehiculului vechi.

În factura emisă de producător sau dealer, se va evidenția prețul autovehiculului nou și diferența de plata aferentă reducerii oferite de stat prin Programul Rabla 2024.

Related Articles

Back to top button